Siguranța copiilor online
Exploatarea sexuală și abuzul sexual
Exploatarea sexuală și abuzul sexual fac parte dintre cele mai grave forme de violență împotriva copilului. Violența împotriva copiilor ia multe forme și poate avea un efect devastator asupra sănătății mentale, psihologice și fizice a copiilor, asupra educației și bunăstării lor, asupra vieții și comunităților lor. Anual, milioane de copii din întreaga lume, fete și băieți, se confruntă cu fenomenul violenței sexuale și a exploatării sexuale în propria familie, la școală sau în comunitate, indiferent de vârsta sau mediul familial din care provin. Evoluțiile în domeniul tehnologiilor informaționale și de comunicare au influențat considerabil fenomenul de abuz și exploatare sexuală a copiilor. Tehnologiile au devenit un facilitator în comiterea crimelor sexuale asupra copiilor, în producerea și diseminarea materialelor ce reprezintă abuz sexual asupra copilului, în ademenirea copiilor în scopuri sexuale, dar și în exploatarea lor sexuală. Conform UNICEF, aproximativ două milioane de copii sunt folosiți în „industria sexului” în fiecare an, cu sute de mii de imagini de copii abuzați sexual, postate în spațiul virtual. Puțini dintre acești copii au fost identificați. Cei mai mulți sunt anonimi, abandonați și probabil încă abuzați. Nu există statistici despre amploarea abuzului sexual împotriva copiilor la nivel global, dar este bine cunoscut faptul că există o mare discrepanță între numărul cazurilor semnalate și numărul real de cazuri. Majoritatea cazurilor de abuz sexual împotriva copiilor sunt comise de o persoană din cercul de încredere al copilului sau din mediul său social.
Din iulie 2012, în Republica Moldova a intrat în vigoare Convenția de la Lanzarote, care are ca scop prevenirea și combaterea exploatării sexuale și abuzurilor sexuale comise asupra copiilor; protejarea drepturilor copiilor care sunt victime ale exploatării sexuale și ale abuzurilor sexuale; promovarea cooperării la nivel național și internațional împotriva exploatării sexuale și abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.
Studiile realizate de Centrul La Strada despre siguranța copiilor în mediul online ne indică că copiii utilizează Internetul și tehnologiile de la o vârstă tot mai mică, iar fără suportul și ghidarea corespunzătoare din partea familiei, educatorilor, comunității, se pot expune unui spectru larg de riscuri pentru bunăstarea lor emoțională. În acest sens, La Strada și-a propus în Planul Strategic pentru 2022-2026 să contribuie în continuare la dezvoltarea și implementarea politicilor naționale de protecție a copiilor pe dimensiunea de prevenire și combatere a abuzului și exploatării sexuale față de copii, inclusiv în mediul online.