Articole

Înapoi
Informativ

A fost prezentat raportul internațional „Vocile supraviețuitoarelor abuzului sexual online”. Cum sunt reflectate sugestiile victimelor din Republica Moldova

Suntem încântați să anunțăm că astăzi a fost publicat un raport internațional desfășurat de WeProtect Global Alliance și ECPAT International, dedicat vocilor supraviețuitoarelor și supraviețuitorilor abuzului sexual online din 6 țări ale lumii, printre care și Republica Moldova.

În total, 42 de tinere și tineri cu vârste cuprinse între 18-23 au participat la o serie de conversații despre propriile experiențe de abuz prin care au trecut în copilărie sau adolescență. Zece dintre aceste voci vin din Republica Moldova, iar interviurile cu aceste tinere femei au fost desfășurate, analizate și intrepretate de specialiștii Centrului Internațional „La Strada”. Faptul de a fi fost aleși drept parteneri naționali în cadrul unui exercițiu analitic atât de complex, alături de principalele rețele globale cu autoritate în domeniul protecției copiilor față de abuz și exploatare sexuală, reprezintă pentru noi, fără doar și poate, o onoare deosebită.

Mai mult, raportul publicat astăzi confirmă o dată în plus cât de importantă este cooperarea continuă între actorii din domeniul anti-violență din toată lumea, pentru îmbunătățirea mecanismelor de protecție a copiilor și sporirea șanselor de reabilitare și integrare socială completă a acestora, după trauma profundă trăită la o vârstă fragedă.

Raportul „Exploatarea sexuală și abuzul online asupra copiilor. Vocile supraviețuitorilor” (Child sexual exploitation and abuse online: Survivors’ Perspectives) este o lectură obligatorie pentru profesioniștii din domeniul protecției drepturilor copilului, reprezentanții organelor de drept și de justiție, colegilor din sistemul social și nu doar.

În luna noiembrie, vorbeam despre principalele recomandări cu care veneau supraviețuitoarele din țara noastră către autoritățile responsabile din domeniul social. Astăzi vrem să scoatem în evidență câteva dintre sugestiile autorilor studiului internațional, după prelucrarea tuturor interviurilor, cu toți tinerii și tinerele care au trăit un abuz sexual în copilărie și cu cei 413 lucrători din domeniul social care au avut de-a lungul timpului interacțiuni cu astfel de grupuri de copii.

Pe lângă sugestiile victimelor abuzului, studiul ia în calcul comentariile și recomandările experților de talie internațională care au participat la mesele rotunde din cadrul proiectului:

  • Sporirea vizibilității mecanismelor de raportare
  • Simplificarea maximală a instrumentelor de raportare online a abuzurilor și exploatării sexuale asupra copiilor; asigurarea faptului că aceste servicii sunt prietenoase și că le permit copiilor să aleagă tipul serviciului de care au nevoie și furnizorul (specialistul), acolo unde este posibil.
  • Autoritățile competente asigură formarea inițială și continuă a personalului implicat în serviciile de raportare, inclusiv ofițerii din prima linie, pe teme legate de sexualitatea copiilor, exploatare și abuz online
  • Desfășurarea campaniilor de informare și conștientizare în școli, despre riscurile din mediul online legate de exploatarea sexuală și abuz, precum și despre mecanismele de raportare și serviciile disponibile în cazurile de abuz sexual asupra copiilor
  • Furnizarea programelor educaționale calitative pentru părinți, îngrijitori și comunitate, care să încurajeze dialogul deschis cu tinerii și strategii de prevenire a exploatării sexuale și abuzului prin înțelegerea mai bună a riscurilor și formelor de exploatare si abuz sexual online etc

Vă invităm să răsfoiți aici raportul integral.

Telefoane de încredere