Exploatarea sexuală a copiilor presupune acţiuni infracţionale abuzive cu caracter sexual, care umilesc copiii şi prezintă un pericol grav pentru integritatea lor fizică şi psiho-socială. Printre cele mai răspândite forme ale exploatării sexuale a copiilor se numără: implicarea copiilor în prostituţie; pornografia infantilă/imagini ce reflectă abuz sexual asupra copiilor; traficul de copii în scopul exploatării lor sexuale; turismul sexual; căsătoriile timpurii.
Ca şi traficul de persoane, exploatarea sexuală a copiilor a devenit un fenomen transnaţional.
Din iulie 2012, în Republica Moldova a intrat în vigoare Convenţia de la Lanzarote, care are ca scop prevenirea şi combaterea exploatării sexuale şi abuzurilor sexuale comise asupra copiilor; protejarea drepturilor copiilor care sunt victime ale exploatării sexuale şi ale abuzurilor sexuale; promovarea cooperării la nivel naţional şi internaţional împotriva exploatării sexuale şi abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.
Conform studiilor realizate de La Strada (în 2011, 2014 și 2017) despre siguranţa copiilor în mediul online, putem afirma că lacunele din comportamentul online al copiilor şi adolescenţilor nu au dispărut, iar riscurile cu care se pot confrunta nu s-au diminuat. În acest sens, La Strada și-a propus în Planul Strategic pentru 2016-2020 să contribuie în continuare la dezvoltarea și implementarea politicilor naționale de protecție a copiilor.