Articole

Înapoi
Activitate

Copiii care au trecut prin experiențe de abuz sexual online vin cu recomandări pentru autorități

Zece supraviețuitoare ale abuzului și exploatării sexuale în mediul online au luat parte la o cercetare internațională, scopul căreia este să evalueze calitatea serviciilor de suport acordate copiilor ce trec prin astfel de experiențe. La cercetare au mai participat și 54 de specialiști în domeniu social din țara noastră, care oferă servicii copiilor.

Cercetarea Exploatarea sexuală și abuzul online al copiilor. Relatările supraviețuitoarelor din Republica Moldovaa fost realizată de Centrul Internațional „La Strada” în cadrul unui proiect implementat de Alianța Globală WeProtect în parteneriat cu rețeaua ECPAT International.

Proiectul și-a propus să cerceteze fenomenul exploatării și abuzului sexual online al copiilor în șase țări, printre care și Republica Moldova (celelalte cinci sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Columbia, Mexic și Peru).La baza studiului stau relatările și impresiile supraviețuitoarelor despre mecanismele de raportare și despre serviciile care le-au fost acordate în copilărie, când au trecut prin experiențele traumatizante.

Principalele concluzii și recomandări ale cercetării au fost prezentate astăzi în cadrul unei mese rotunde, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice, organelor de drept, ONG-uri din domeniul protecției drepturilor copilului, specialiști din domeniul social și parteneri de dezvoltare.Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Europene pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale, marcată anual pe data de 18 noiembrie.

Majoritatea supraviețuitoarelor au beneficiat de o gamă largă de servicii în timpul procesului penal (asistență psihologică, socială, juridică), furnizate atât de organizații neguvernamentale, cât și de unele instituții de stat în perioade diferite de timp. Iată care sunt principalele recomandări cu care au venit beneficiarele, ca urmare a interacțiunii cu diverși specialiști:

  • serviciile de asistență și de raportare a abuzului trebuie să fie promovate mult mai eficient. Orice copil care trece prin experiență de abuz și exploatare în mediul online ar trebui să cunoască unde poate raporta un abuz și cine sunt specialiștii care îl pot ajuta.
  • părinții sau îngrijitorii copiilor care au trecut printr-un abuz online trebuie să beneficieze, de asemenea, de suport din partea specialiștilor, pentru a înțelege mai bine ce i s-a întâmplat copilului.
  • Copiii ar trebui să poată alege profesioniștii cu care interacționează, inclusiv dacă preferă să discute cu un bărbat sau cu o femeie.
  • Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a evita traumatizarea repetată a copiilor și pentru a asigura confidențialitatea la toate etapele procesului de justiție și în furnizarea serviciilor de suport.
  • E nevoie de un serviciu de blocare și înlăturare a materialelor de abuz sexual al copiilor din Internet

Autorii cercetării speră ca aceste recomandări să fie luate în calcul de autoritățile publice, în special de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în procesul de elaborare a noului Program Național pentru Protecția Copilului.

Rezumatul cercetării, în limba română, poate fi accesat aici: https://cutt.ly/TTmPB6s

Cercetarea integrală, în limba engleză, poate fi accesată aici: https://cutt.ly/XTmP4pN

WePropect Global Alliance este o organizație internațională care întrunește experți din cadrul instituțiilor publice, sectorului privat și societății civile, ce elaborează politici și soluții care ar proteja copiii de exploatare sexuală și abuz în mediul online.

ECPAT International este o rețea globală formată din 122 de organizații ale societății civile din 104 țări ale lumii. Cu mai bine de 30 de ani de experiență în gestionarea proceselor complexe și alianțelor la nivel global, național și regional, ECPAT este considerată a fi instituția de referință în domeniul soluționării tuturor problemelor legate de exploatarea sexuală a copiilor.

 

 

 

Telefoane de încredere