Articole

Înapoi
Activitate

Ce ne-au povestit copiii, cât am stat de vorbă cu ei despre bune și rele pe Internet

În fiecare an, Programul Copii al CI La Strada implementează cel puțin o campanie amplă de informare a copiilor în domeniul siguranței online. Acțiunile de comunicare sunt lansate de Ziua Siguranței Online, care a devenit pentru noi un prilej pentru a planifica activități multiple, pe care le implementăm pe parcursul lunii februarie sau și mai mult.

În 2021, perioada în care am încercat să ajungem cât mai aproape de copii, pedagogi și adulți implicați în educația copiilor, să le vorbim despre regulile de siguranță pe Internet, a ocupat aproape în întregime lunile februarie și martie. 

Campania a adus pe platforma siguronline.md 918 adresări. Cele mai multe mesaje au venit de la copii – 855, dar au solicitat consilieri și profesorii (30), rudele copiilor (14) și adulți care erau îngrijorați pentru copiii pe care îi cunoșteau (19).

La finele acestei etape, am decis să facem niște totaluri și să spunem ce am aflat de la copii și adolescenți, ce știu ei și ce ar vrea să afle despre siguranța online.

Consultanții care au menținut dialogul cu tinerii vizitatori ai platformei pe toată perioadă campaniei vin să împartă cele mai importante observații în comportamentul copiilor și adolescenților în mediul virtual:

Întâi de toate, ne bucurăm să descoperim tot mai mulți copii și adolescenții conștienți de faptul că acțiunile lor în mediul virtual lasă amprente, și nu doar digitale, dar și în viața lor și cea a oamenilor cu care interacționează în viața reală. 7 din 10 copii au intrat anume cu acest scop pe portal, pentru a întreba consultanții ce ar putea să facă și cum „să nu ajung în situația fetei din spot”.

Una dintre întrebările care îi preocupă pe adolescenții aflați într-o relație online se referă la conținuturile intime: „Cum să procedez dacă prietenul, prietenul îmi cere fotografii nud?”. Aproximativ 4 % dintre adresări au reflectat aceste îngrijorări ale adolescenților. Alte 3 % dintre consilieri au fost făcute pentru copiii care se confruntă cu hărțuire în mediul online (bullying). Specialiștii au remarcat o nouă problemă cu care se confruntă copiii, furtul de identitate, comis cu scopul de răzbunare sau pentru „a-mi compromite reputația”, cum spun copiii.

Șantajul sexual rămâne a fi printre cele mai dureroase forme de abuz care îi afectează pe copii în aceste momente. Ca și până acum, cel mai des copiilor li se cere să expedieze noi conținuturi cu caracter sexual, mai explicite decât cele expediate anterior persoanei cu care erau (sau credeau că sunt) într-o relație. Pe lângă aceste forme de șantaj, consultanții SigurOnline au remarcat că ia amploare o nouă formă de manifestare a fenomenului cunoscut și ca sextortion. Copiilor li se cer bani în schimbul „tăcerii”, pentru ca abuzatorul să nu publice imaginile intime ale copilului.

O tendință îngrijorătoare, pe care am remarcat-o încă de la finele anului trecut și care, în perioada campaniei, a fost reconfirmată a fost identificarea unei categorii de copii, deosebit de vulnerabili la riscuri de abuz și exploatare sexuală. Este vorba despre sesizările pe care le-am avut în privința minorilor care produc conținuturi cu caracter intim explicit. Comportamentele acestor copii sunt de multe ori benevole și, la prima vedere, copilul se expune în acest mod pentru a atrage atenția. Tot mai multe profiluri de acest fel atrag atenția altor utilizatori de rețele sociale. Atât copiii, cât și adulții reacționează în mod diferit la conținuturile intime produse de minori, de la dezaprobare și hărțuire la încurajare, admirație și rareori îngrijorare. Adevăratele motive ale acțiunilor puternic sexualizate ale unui copil sunt însă mult mai complexe și necesită o atenție deosebită din partea serviciilor responsabile pentru protecția drepturilor copiilor.

În total, în lunile februarie-martie, ne-au fost raportate 22 de cazuri de abuz sexual online. Doar un caz a fost referit organelor de drept.

Telefoane de încredere