Articole

Înapoi
Activitate

Instruiri pentru organizarea răspunsului coordonat în cazurile de violenţă sexuală

În aceste zile, suntem în plină desfășurare a seminarelor de instruire a unui grup de profesioniști implicați în investigarea infracțiunilor şi organizarea răspunsului coordonat la cazurile de violenţă sexuală.

Nucleul acestor formări îl reprezintă drepturile omului și interacțiunea cu victimele, în mod special femei și copii.

Peste 20 de ofițeri, procurori și reprezentanți ai managementului din cadrul inspectoratelor de poliție din raioanele Cahul și Ungheni, sunt ghidați și informați despre principiile oferirii unui răspuns coordonat și calitativ în cazurile de violenţă sexuală.

Participanții la seminare apreciază faptul că pot discuta despre specificul acțiunilor de investigație și documentare a infracțiunilor sexuale cu experții din domeniul medicinii legale, drepturilor omului și cu reprezentanți ai organelor de drept. Au fost abordate aspecte multiple ale subiectului, de la convingeri, mituri și realități legate de violența sexuală în comunitatea noastră, la regulile și principiile de conlucrare a actorilor implicați în răspunsul la cazurile de violență sexuală.

Când avem în față victima unui viol, de multe ori, ne gândim în primul rând cum să investigăm cazul astfel încât să ajungem să identificăm operativ cele mai relevante probe, ca să putem trage la răspundere făptuitorul. Când, de fapt, chiar din primele minute de dialog, primul lucru care ar trebui să-l intereseze pe procuror sau pe ofițerul de urmărire penală este starea victimei. Să aflăm de ce are nevoie, cum se simte, dacă este în stare să depună declarații, în general. Anume o astfel de abordare, centrată pe trauma victimei, au încercat să o promoveze de-a lungul instruirilor formatorii seminarelor.

Experții au amintit în repetate rânduri despre faptul că o persoană care a trecut prin violență sexuală are nevoie să fie crezută, să simtă atitudine corectă din partea organului de urmărire penală , să i se explice de ce drepturi dispune. Și abia după asta, după ce ne-am asigurat că persoana a fost asistată de un psiholog, de un avocat, dacă are nevoie, și că se afla în afară oricărui pericol și riscuri legate de sănătate, urmează să purcedem la procesul de investigație propriu-zis.

Instruirile sunt organizate de Centrul Internațional „La Strada” în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 

 

Telefoane de încredere