Articole

Înapoi
Activitate

Vizită de studiu în Țările de Jos, pentru preluarea celor mai bune practici de investigare și judecare a cazurilor de AESCO

În această săptămână, un grup de experți antrenați în investigarea și judecarea cazurilor de abuz și exploatare sexuală a copiilor comise în mediul online (AESCO) efectuează o vizită de studiu în Țările de Jos.

Vizita se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea capacității Republicii Moldova de a aborda exploatarea și abuzul sexual online asupra copiilor”, implementat de CI „La Strada” cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău. Scopul proiectului este consolidarea unei comunități de profesioniști bine instruite și angajate ferm în combaterea eficientă a abuzului și exloatării sexuale a copiilor din Republica Moldova în mediul online.

Delegația din Moldova este formată din reprezentanți ai poliției specializate în investigarea cauzelor de exploatare sexuală online, procurori, judecători și reprezentați ai mediului academic. Experții au posibilitatea să preia de la colegii din Țările de Jos cele mai bune practici de anchetă și urmărire penală, centrate pe nevoile victimelor.

Agenda vizitei de studiu punctează niște întrebări concrete la care colegii noștri urmează să afle răspuns de la cei mai buni experți din țara-gazdă:

  • care sunt prevederile cadrului juridic olandez în domeniul combaterii AESCO, cum sunt proiectate politicile naționale în acest domeniu
  • ce prevede investigarea și urmărirea eficientă a cazurilor AESCO, cum activează unitatea specializată a poliției, procurorii, ce tehnici speciale de investigație sunt aplicate, cum colaborează experții din Țările de Jos cu EUROPOL, EUROJUST ș.a.
  • care este specificul parteneriatelor cu companiile din sectorul privat
  • ce protocoale și proceduri speciale se aplică, pentru a asigura protecția victimelor în timpul anchetei și urmăririi penale
  • care sunt rolul și funcțiile centrelor specializate în analiza imaginilor și eliminarea din mediul online a materialelor care reprezintă AESCO
  • Ce programe de instruire și formare există pentru organele de drept și de justiție implicate în gestionarea cazurilor de AESCO et.

Le mulțumim foarte mult partenerilor din echipa Defence for Children pentru facilitarea procesului de organizare și tot suportul oferit pe parcursul acestei vizite de studiu.

Telefoane de încredere