Articole

Înapoi
Informativ

„Uneori poate fi prea târziu. Alege azi să trăiești fără violență!” - este îndemnul Campaniei naționale de informare pentru femei și fete, lansate astăzi

Violența economică este cel mai mare obstacol de a ieși din cercul violenței pentru o femeie ce suferă de violență în familie. Lezarea abuzivă de resursele financiare, precum și sustragerea abuzivă a propriilor bani câștigați dezvoltă în mod direct o frică și instabilitate pentru viitorul apropiat al său și al copiilor.

Cristina, una din beneficiarele Centrului Internațional „La Strada”, ne-a împărtășit cât este de complicată conștientizarea că are dreptul la banii munciți de ea, și faptul că necesitățile copiilor nu reprezintă doar responsabilitatea mamei, dar a ambilor părinți.

Cristina a relatat despre abuzul economic pe care îi era greu să-l recunoască. Ambii soți lucrau in această familie, doar că erau perioade îndelungate când el nu mai lucra, găsind diverse motive, cel mai des invocând că e din cauza angajatorului. Cristina era monitorizată strict, geanta, telefonul, portmoneul, cu scopul de a deține controlul total. Indiferent dacă primea salariul pe un card sau cash, toate resursele financiare erau sustrase de către soț. El știa exact suma și data când Cristina primea salariul. Portmoneul ei era riguros verificat și sustrași toți banii găsiți. Dacă ii reușea să facă niște economii, femeia era nevoită să le ascundă.

Totodată, potrivit constatărilor „La Strada” în circa 10 la sută din totalul cazurilor raportate la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, apelantele conștientizează și vorbesc despre violența la care sunt supuse și unde predomină violența economică.

În contextul aniversării a 14 ani de la recepționarea primului apel la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, Centrul Internațional „La Strada” lansează Campania de informare și conștientizare a femeilor despre formele de abuz si violență, dar și serviciile la care pot apela în situațiile de criză.

Un prim produs este spotul video care descrie un model de violență, inclusiv economică la care este supusă eroina, vânzătoare în hala cu carne de la piață. Mesajul principal către toate femeile este: „Uneori poate fi prea târziu. Alege azi să trăiești fără violență. Suntem alături de tine. Sună acum la Telefonul de Încredere pentru Femei și fete 0 8008 8008”.

Amintim că, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 a fost lansat la începutul lunii noiembrie a anului 2009. De atunci au fost recepționate peste 26 mii de apeluri. Majoritatea dintre acestea sunt recepționate în cazul situațiilor de criză, post incidentsau când femeia înțelege că este imposibil să mai rabde. De asemenea, apelează și persoane terțe pentru a solicita ajutor sau a cunoaște pașii necesari de întreprins.  Cel mai des se solicită consultație privind:

  • Situația de criză și ce să facă la moment?;
  • Aspectele juridice cu privire la drepturile sale și măsurile de protecție;.
  • Consultul psihologului privind trăirile sale, frica de a sesiza violența;
  • Validarea emoțiilor, faptul că anumite comportamente nu sunt normale;
  • Informarea privind serviciile disponibile în domeniu;
  • Identificarea unui loc sigur, adăpost pentru mamă și copii săi.

Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 este gratuit, confidențial și poate fi apelat 24/24.

Numărul femeilor din Republica Moldova care raportează la Poliție actele de violență din partea partenerului actual este foarte mic – 8,4%. De cele mai multe ori, femeile nu cred că raportarea experiențelor de violență le-ar oferi protecție. În opinia victimelor, chiar și atunci când violența este raportată, efectele și aducerea agresorului în fața justiției și pedepsele aplicate sunt discutabile.

Analiza datelor prezentate de Inspectoratul Național de Securitate Publică al Inspectoratului General al Poliției atestă o tendință de creștere a numărului de sesizări/raportări a cazurilor de violență față de femei și a violenței în familie. n anul 2022 au fost înregistrate circa 15526 de sesizări, dintre care 918 au fost înregistrate ca infracțiuni, iar 1662 au fost calificate drept contravenții. 

Deși datele menționate indică o creștere a raportării privind fenomenul de violență față de femei, considerăm că totuși numărul real de cazuri de violență împotriva femeilor și în special a cazurilor de violență în familie este mult mai mare, acestea având loc în spațiul privat.

Această campanie este realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului victimelor infracțiunilor la servicii de sprijin prin informare și creșterea gradului de constientizare”, cu sprijinul Guvernului Elveției și al Organizației Internaționale pentru Migrație.

 

Telefoane de încredere