Articole

Înapoi
Informativ

Tatiana ROMANIUC: „Este foarte necesară o instituție cu prerogative clare, cu specialiști calificați, care să se ocupe serios de victimele violenței sexuale”

Specialiștii din domeniul anti-violență spun că, atunci când vine vorba despre violență sexuală, asistăm la un fenomen al aisbergului. Cazurile de viol care ajung în statistici sunt doar o picătură din infracțiunile care se întâmplă în realitate. Acesta este unul dintre motivele pentru care este atât de necesar să fie elaborat și pus în aplicare un răspuns comunitar coordonat la cazurile de violență sexuală, care ar încuraja și ar spori încrederea comunității în sistem.

Pentru o mai bună testare a disponibilității comunității specialiștilor și a factorilor de decizie din unele raioane ale țării, am întrebat mai mulți specialiști cum ar fi să colaboreze în echipă, centrându-se pe trauma persoanei. Răspunsurile încurajatoare ale profesioniștilor și reprezentanților APL din municipiile Cahul și Ungheni au fost adunate într-un interviu video.

Dionisie Ternovschi, viceprimar de Ungheni, susține că rostul unor centre comunitare destinate victimelor violurilor vine tocmai din nevoia de a acorda acestor persoane servicii centrate pe trauma prin care au trecut: Să știe femeile sau cei care au suportat violența că este un loc unde tu poți fi auzit. Un loc unde poți să vii, unde ți se garantează siguranță în totalitate. Că informațiile pe care le vei furniza vor fi absolut confidențiale.

Pe de altă parte, din cauza sensibilității acestui subiect și atitudinilor eronate, stereotipice față de victimele abuzului sexual, multe dintre victime nu cunosc că au dreptul la ajutor, spune Tatiana Romaniuc, viceprimară a municipiului CahulDe aceea, într-adevăr, este foarte necesară o instituție cu prerogative clare, cu specialiști calificați care să se ocupe serios de aceste probleme, conchide viceprimara de Cahul.

Colaborarea dintre CI La Strada și UN Women în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” presupune și organizarea unei serii de instruiri pentru specialiștii care interacționează cu persoanele afectate de violență sexuală.

Pe parcursul lunii aprilie, mai mulți medici, psihologi și manageri ai centrelor de sănătate și centrelor prietenoase tinerilor din raioanele Ungheni și Cahul au participat la seminare menite să îmbunătățească răspunsul sistemelor de sănătate şi al sistemului social la cazurile de violență sexuală. Tot în luna aprilie, peste 20 de ofițeri, procurori și reprezentanți ai managementului inspectoratelor de poliție au fost ghidați și informați despre principiile investigației centrate pe nevoile victimei.

Răspunsul coordonat comunitar în cazurile de violență sexuală presupune o abordare multidisciplinară, intersectorială, sensibilă la nevoile supraviețuitorilor violenței. Practicile internaționale confirmă eficiența unor servicii implementate de mai multe state atât la nivel local, cât și național. O colaborare strânsă dintre ofițerul de urmărire penală, medicul ginecolog, medicul legist, asistentul social, avocat și psiholog este benefică pentru sănătatea și securitatea membrilor comunității. Dar este foarte utilă și în procesul de tragere la răspundere a infractorilor care au săvârșit acte de violență sexuală. 

Instruirile specialiștilor și materialele de informare și sensibilizare a factorilor de decizie din contextul campaniei Denim Day Moldova sunt organizate și elaborate de Centrul Internațional „La Strada” în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 

Telefoane de încredere