Articole

Înapoi
Activitate

Specialiștii Serviciilor de Asistență Psihopedagogică au fost instruiți în prevenirea și protecția minorilor în cazurile de violență sexuală în mediul online

Circa 30 de specialiști ai Serviciilor de Asistență Psihopedagogică din regiunile de nord și sud ale țării au fost instruiți în prevenirea și protecția minorilor în cazurile de violență sexuală în mediul online.

Atelierele au avut loc la 11 și 14 iulie curent și s-au desfășurat în cadrul proiectului “Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, implementat de Centrul Internațional „La Strada” cu suportul UNICEF Moldova. Ulterior, urmează a fi organizate alte trei instruiri similare.

În cadrul evenimentelor, directoarea Programului Copii al Centrului Internațional „La Strada”, Veronica Maevschi, a menționat că tehnologiile online oferă multe posibilităţi de a comunica, de a învăța ceva nou, a interacționa cu alte persoane, a lega noi prietenii. Dar pe lângă aceste oportunități ele prezintă și riscuri. Potrivit ei, pentru a proteja copiii online nu este o formulă magică, ci este efortul tuturor în a-i ghida în spațiul online pentru a preveni aceste riscuri și de a interveni prompt atunci când ei se confruntă cu o situație de abuz în spațiul digital.

Directoarea Centrului Republican pentru Asistență Psihopedagogică, Virginia Rusnac, a specificat importanța subiectului abordat și a declarat că trăim în era tehnologiilor care-și au partea benefică, dar și cea mai puțin benefică. „ Este important ca noi, în calitate de specialiști să avem acele competențe necesare pentru a face față acestor provocări”, a spus Virginia Rusnac.

La rândul ei, reprezentanta UNICEF Moldova, Diana Miron, a salutat parteneriatul cu Centrul Internațional „La Strada” și a subliniat necesitatea consolidării eforturilor comune pentru protecția copiilor de orice formă de violență și asigurarea bunăstării acestora.

La cele două ateliere au participat specialiști care oferă asistență psihopedagogică copiilor aflați în situații de risc, inclusiv copiilor expuși la orice formă de violență și abuz - online și offline, din municipiul Bălți, UTA Găgăuzia, precum și raioanele Glodeni, Edineț, Ocnița, Râșcani, Șoldănești, Soroca, Briceni, Drochia, Dondușeni, Cahul, Cantemir, Căușeni, Ștefan-Vodă, Cimișlia, Leova și Taraclia. Scopul întrunirilor a fost de a consolida capacitățile specialiștilor în protecția copilului întru intervenție promtă în cazurile de abuz sexual online asupra fetelor și băieților.

Discuțiile s-au axat pe amploarea fenomenului în Republica Moldova, dar și pe specificul abuzului sexual în mediul online și modul cum acesta afectează copilul. Participanții au fost familiarizați cu formele de violență sexuală în mediul online, au identificat acțiunile care pot fi întreprinse în situațiile de abuz sexual online asupra unui copil, precum și rezultatele din atribuțiile și specificul serviciilor pe care le prestează. Împreună cu formatorii au analizat riscurile pentru copil care pot apărea ca urmare a intervenției și au identificat măsurile care le pot reduce.

Recent, Centrul Internațional „La Strada” cu suportul UNICEF Moldova a lansat proiectul „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, menit sa consolideze răspunsul sistemic la violența sexuală împotriva băieților și fetelor în mediul online, inclusiv violența în bază de gen. Proiectul își propune sa răspundă lacunelor identificate în prevenirea și protecția fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, prin asigurarea unei abordări cuprinzătoare bazate pe intervenția timpurie, protecția și dezvoltarea capacităților.

Telefoane de încredere