Articole

Înapoi
Informativ

Specialiştii avertizează: Un joc periculos a devenit viral pe Internet

După “Ice Bucket Challenge”, Internetul, în special reţelele de socializare, s-a umplut cu înregistrări ale unei noi provocări bizare. Este vorba despre jocul numit „Charlie, Charlie” devenit viral pe Internet. În opinia experţilor Centrului Internaţional “La Strada”, activitatea este una devastatoare pentru psihicul copiilor, iar părinţii, tutorii şi cadrele didactice ar trebui să manifeste mai multă precauţie faţă de acest joc aparent nevinovat.

Jocul „Charlie, Charlie”, la care se face referire, a fost jucat deja de mii de copii şi adolescenţi, care au postat pe Internet numeroase filmuleţe din timpul unei pretinse invocări a spiritului unui mexican decedat, cu ajutorul a două creioane. Mai exact, pe o bucată de hârtie se desenează patru căsuţe care sunt completate cu „da” şi „nu”. Între acestea, pe mijloc, se pune un creion sau un stilou, iar peste acesta un alt creion, în formă de cruce. În continuare, copilul trebuie să întrebe cu voce: „Charlie, Charlie, eşti aici, ne putem juca?”. În cazul în care creionul se mişcă, conform regulilor jocului, ar însemna că „spiritul lui Charlie” a intrat în contact cu jucătorul, iar copilul îi va adresa întrebări la care îşi doreşte un răspuns. La finalul jocului, copilul îl roagă pe Charlie să se oprească, rostind: „Charlie, Charlie, ne putem opri?”, iar creioanele trebuie aruncate jos. Regulile jocului spun că astfel legătura se întrerupe.

În opinia psihologului „La Strada”, Sanda Roşca, activitatea în sine, dar şi imaginile video de promovare a jocului îi pot afecta emoţional pe cei mici. „Odată ce au văzut creioanele că se mişcă, copilul de vârstă mică poate fi impresionat de stabilirea unei relaţii personale cu aşa zişii demoni. În continuare, curiozitatea va fi înlocuită de înspăimântare, care îi va afecta sănătatea emoţională, cu urmări negative greu de prevăzut. În cazul adolescenţilor, urmare a jocului, aceştia ar putea resimţi sentimente de tristeţe, după ce au investit personajul cu puteri suprareale, cerându-i răspunsul la întrebările de interes. Ce se întâmplă când realitatea dă un alt răspuns? Copiii vor simţi frustrare, tristeţe accentuată şi dezamăgire. Experimentarea de lucruri, activităţi şi sentimente noi este un proces de dezvoltare firească, de aceea profesorii, părinţii şi tutorii nu ar trebui să certe un copil care a experimentat jocul, ci doar să îl ajute să depăşească momentul dificil”, susţine Sanda Roşca.

Opinia este împărtăşită şi de coordonatoarea platformei www.siguronline.md - singura pagină web din Republica Moldova ce promovează utilizarea în siguranţă a Internetului de către copii.

„În ultima perioadă, pe platforma SigurOnline suntem întrebaţi des despre jocul numit «Charlie, Charlie». În particular, suntem întrebaţi cum şi unde se pot raporta imaginile video şi postările ce promovează acest joc, pentru a fi eliminate. Ca răspuns, îndemnăm internauţii să raporteze ca şi  dăunător conţinuturile text, foto sau video care promovează acest joc. Avertismentul urmează a fi transmis către Google, YouTube, Facebook sau administratorii platformelor online ce găzduiesc materiale de promovare ale jocului”, îndeamnă Angela Palancean, coordonatoare a platformei SigurOnline.md.

Totuşi, cine este Charlie? În ceea ce priveşte identitatea lui Charlie, părerile sunt împărţite. În timp ce unii susţin că este vorba despre un truc sau o iluzie, alţii afirmă că ar fi vorba despre spiritul unui copil decedat, sau un demon, jocul fiind descris drept o formă de invocare a sufletelor moarte. Iniţial, jocul a devenit popular pe Internet, în special în rândul adolescenţilor, în Republica Dominicană, unde autorităţile locale au fost avertizate asupra caracterului său dăunător. În acest sens, Ministerul Educaţiei din Republica Dominicană ar fi interzis jocul în şcoli, considerând că acesta „atentează la sănătatea fizică şi mentală” a elevilor.

Telefoane de încredere