Articole

Înapoi
Activitate

Reuniune suplimentară la Viena, privind protejarea drepturilor persoanelor traficate

Protejarea drepturilor persoanelor traficate a fost subiectul Reuniunii suplimentare a OSCE privind dimensiunea umană, care s-a desfășurat în perioada 18 – 19 iulie la Hofburg, Viena.

Evenimentul a fost organizat de  președinția poloneză a OSCE și Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), iar toate opiniile, recomandările și discursurile participanților au decurs din îngrijorările legate de vulnerabilitatea potențialelor victime ale traficului de ființe umane în condițiile agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Cea de-a treia reuniune suplimentară privind dimensiunea umană din 2022 a  servit platformă  pentru a discuta despre cum să protejăm mai bine drepturile victimelor traficului de persoane și a cuprins trei sesiuni:

Prima -  concentrată pe drepturile victimelor traficului de copii și provocările specifice cu care se confruntă aceste ținte vulnerabile.

A doua sesiune – axată pe mijloacele de combatere a traficului de persoane în contextul conflictelor armate.

Și cea de-a treia, pe  fondul creșterii rapide a utilizării platformelor online pentru recrutarea și exploatarea victimelor, s-a axat pe discuții despre modul de combatere a traficului de persoane în spațiul cibernetic.

La reuniune s-au întrunit reprezentanții statelor și instituțiilor membre ale  OSCE, ai structurilor executive ale OSCE, reprezentanții organizațiilor interguvernamentale, reprezentanții societății civile și cercetători din 57 de state participante, cu experiență relevantă în domeniu.

Prezentă la eveniment, Elena Botezatu, Directoare Executivă „La Strada” Moldova a menționat că în ultimii ani,fenomenul exploatării sexuale a copiilor în mediul online capată amploare: „Cercetările noastre arată rolul sporit al tehnologiilor în facilitarea recrutării potențialelor victime în scopul exploatării sexuale sau pentru distribuirea de materiale cu conținut  abuziv asupra copiilor. În ultimii ani, muncim în colaborare  cu INHOPE și alte organizații internaționale pentru a înființa un serviciu de raportare a materialelor de abuz sexual a copiilor în Moldova”

Aceasta a conturat și unele recomandări la acest subiect, printre care: oferirea suportului OSCE în vederea revizuirii legislației naționale în domeniul anti-trafic din perspectiva utilizării tehnologiilor informaționale la comiterea infracțiunilor, cât și din perspectiva noilor provocări determinate de faptul că Moldova în prezent a devenit țară de tranzit și destinație pentru posibilele victime a traficului de ființe umane, ce au fugit din calea războiului din Ucraina; dar și furnizarea expertizei internaționale pentru îmbunătățirea cadrului legal național ce ar asigura o conlucrare mai eficientă a organelor de drept cu companiile din domeniul TIC, raportarea și înlăturarea materialelor de abuz sexual a copiilor din Internet.

„O altă provocare este legată de identificarea cazurilor de trafic de persoane în spațiul cibernetic. Există o delimitare șubredă între traficul de copii în scopul exploatării sexuale,  facilitat de utilizarea tehnologiilor, grooming,  pornografie infantilă și alte forme de violență cibernetică. Cum facem să delimităm în practică toate aceste ilegalități? Mai ales când legislația nu are prevederi specifice ce vizează traficul de persoane în spațiul cibernetic, și e necesar să revizuim perspectiva prin care inevstigăm și abordăm aceste cazuri, ținânt cont de evoluții. E necesară abordarea comprehensivă, atât din perspectiva asigurării unui cadru legal aliniat la standardele internaționale, cât și din perspectiva acțiunilor de investigație realizate de unitățile de poliție antitrafic și unitatea de poliție specializată în crime informatice. Cooperarea între state, dar și la nivel național între diferite unități de poliție și alți actori în domeniul anti-trafic e necesară pentru o mai eficientă investigare a cazurilor de exploatare sexuală online a copiilor.” – a menționat Elena Botezatu în intervenția sa.

Telefoane de încredere