Articole

Înapoi
Activitate

Reuniți la Chișinău, profesori din diferite regiuni ale țării au discutat despre siguranța online a copiilor

35 de profesori din diferite regiuni ale țării s-au întrunit, la 29 aprilie curent, în cadrul atelierului de discuții și schimb de bune practici în comunitatea „Intersecție. Zona Sigură Online” pentru a-și împărtăși experiențele trăite alături de elevi în timpul activităților dedicate Zilei Siguranței Online.

În deschiderea evenimentului, directoarea Programului Copii al Centrului Internațional „La Strada”, Veronica Maevschi a menționat că a devenit o frumoasă tradiție de a reuni, în fiecare an, cadrele didactice ale treptei gimnaziale, din diferite raioane ale țării, pentru a discuta și analiza rezultatele, dar și provocările desfășurării Zilei Siguranței Online, din luna februarie.

Potrivit ei, pe parcursul mai multor ani „La Strada” desfășoară activități de sensibilizare și educare a unor comportamente sigure în mediul online, pentru ca fiecare copil să se bucure de o experiență pozitivă online și să poată face față riscurilor care pot surveni, iar echipa SigurOnline a organizației desfășoară, cu regularitate, inițiative menite să promoveze siguranța copiilor și adolescenților pe Internet.

Reprezentanta Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Angela Prisăcaru a mulțumit Centrului „La Strada” pentru parteneriatul de durată și constant în organizarea evenimentelor și activităților pentru copii și profesori. A reiterat susținerea, în continuare, a acestora.

Începând cu anul 2019, cu ocazia marcării Zilei Siguranței Online, în luna februarie, cadrele didactice din întreaga țară sunt implicate în desfășurarea diferitor activități în cadrul concursului anual „Împreună, pentru un Internet mai bun”, lansat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. Scopul ediției din acest an a fost de a mobiliza comunitatea școlară în promovarea mesajelor ce vizează siguranța online a copilului prin diferite activități de informare și sensibilizare.

La concurs au participat 44 de copii, însoțiți de profesori din 10 licee din raioanele Basarabeasca, Anenii Noi, Cahul, Căușeni, Soroca, Ungheni, Telenești, Criuleni, Rezina și Nisporeni. Competiția, din acest an, a avut un nou concept în care elevii au fost implicați în activități fiind ghidați de profesori. Concursul a fost organizat în formatul unui Ideathon cu câteva etape, în cadrul cărora copiii au identificat noi idei şi soluții pentru o problemă de siguranță online, existentă în instituția care învață.

Atelierul de discuții și schimb de bune practici în comunitatea „Intersecție. Zona Sigură Online” este o oportunitate pentru profesori de a-și împărtăși din experiența de organizare a concursului, problemele identificate și soluțiile găsite, împreună cu discipolii lor, precum și de a prelua bunele practici unii de la alții. Acesta reprezintă o platformă utilă de discuții și schimb de bune practici între profesorii din diferite regiuni ale țării. Cadrele didactice au discutat cu îngrijorare și despre necesitățile copiilor care trec printr-o situație de abuz sexual online.

Centrul Internațional „La Strada Moldova” a demarat în anul 2018 programul de activități pentru cadrele didactice și instituțiile de învățământ cu genericul „INTERSECȚIE – Zona Sigură Online”, scopul căruia este să susțină sistemul educațional în promovarea siguranței copiilor și tinerilor în mediul online. Una dintre activitățile planificate în cadrul programului este Atelierul de discuții și schimb de bune practici în Comunitatea "Intersecție. Zona sigură online".

În fiecare an, în luna februarie este marcată Ziua Siguranței Online, cu genericul „Împreună pentru un internet mai bun”. Ziua Siguranței Online (Safer Internet Day - SID) reprezintă o campanie anuală de sensibilizare despre siguranța online, care are ca scop implicarea mai multor actori-cheie din sectorul public și privat pentru a promova utilizarea în siguranță și responsabilă a tehnologiilor online și mobile. „Safer Internet Day” a devenit un eveniment de reper în calendarul activităților dedicate siguranței online la nivel mondial. Din anul 2019 Centrul Internațional „La Strada” a devenit reprezentant național oficial al inițiativei SID. În cadrul activităților desfășurate, 1121 de cadrele didactice implicate au informat 16087 de copii și 6446 de părinți.

Telefoane de încredere