Articole

Înapoi
Activitate

Răspuns multidisciplinar la cazuri de violență sexuală în patru regiuni ale țării

Centrul Internațional ,,La Strada”, cu suportul Oxfam în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției a extins activitatea echipelor de intervenție în cazuri de violență sexuală în patru inspectorate de poliție – Direcția de Poliție mun. Chișinău, Orhei, Hâncești și Ialoveni. Această activitate derivă din prioritățile autorităților naționale de a asigura o abordare sistemică a fenomenului violenței sexuale, în vederea asigurării unui răspuns eficient al organelor de resort: poliție, asistență socială, sănătate publică, medicină legală, educație, precum și reprezentanților sectorului asociativ.

În acest scop, Centrul Internațional ,,La Strada” a planificat un șir de activități de consolidare a capacităților profesioniștilor din sistemul de drept, dar și în format multidisciplinar, pentru a contribui la un răspuns consolidat în cazuri de violență sexuală, conform unui cadru conceptual comun de intervenție. Consolidarea capacităților profesioniștilor de răspuns la cazurile de violență sexuală e și mai stringentă acum, în contextul conflictului armat în Ucraina, când mii de femei și fete care au fugit din calea războiului, se află temporar în Moldova, iar datele indică despre o vulnerabilitate sporită a persoanelor strămutate și refugiaților la orice formă de abuz și exploatare.

 

Abordarea multidisciplinară a cazurilor de violență sexuală e necesară, în condițiile în care, urmare a analizei cauzelor penale în domeniul infracțiunilor privind viața sexuală, se observă un răspuns ineficient din partea autorităților. Astfel, s-a constatat că din momentul săvârșirii infracțiunii până la condamnarea persoanei victimele infracțiunilor privind viața sexuală se confruntă cu o serie de încălcări procesuale a drepturilor lor, abordări preconcepute, stereotipuri, acțiuni procesuale care vin să le intimideze, să le pună într-o situație nefavorabilă, să le discrimineze în raport cu această infracțiune, deși ele sunt victime și nu poartă nicio vină pentru infracțiunile comise. Aceste încălcări nu numai că discriminează victimele, dar și le descurajează să sesizeze organele competente, ori să susțină plângerile până la capăt, fiind de cele mai multe ori nevoite să cedeze prin retragerea plângerilor și împăcare.

În acest context, a fost desfășurat primul atelier de instruire pentru conducătorii inspectoratelor de poliție, cu participarea formatorilor din cadrul Academiei de poliție „Ștefan cel Mare”, ai Centrului Internațional „La strada” și ai Catedrei de medicină legală a USMF „Nicolae Testemițanu”. Aceștia au livrat cunoștințele în domeniul abordării corecte a infracțiunilor privind viața sexuală, specificul acestora, dar și răspunsul organelor de drept în cazurile de violență sexuală prin conlucrare cu experți, medici și reprezentanți ai serviciilor sociale. Astfel, polițiștii vor asigura nu doar procedura legală de investigare și documentare a cazurilor, dar și vor redirecționa victimele către serviciile specializate de asistență.

Instruirile pornesc de la identificarea stereotipurilor, abordărilor și convingerilor societății în general, dar și a făptuitorilor, în special, privind violenţa sexuală.

Din păcate, violenţa sexuală rămâne a fi un subiect foarte sensibil, care este privit ca o problemă a victimei, astfel că sunt multe cazuri neraportate către organele de drept. Motivele neraportării unor astfel de cazuri sunt diferite: de la frică, rușine, blamarea victimelor, până la lipsa cunoștințelor despre unde și cum poate fi ajutată o victimă a violenței sexuale. Prin eforturi comune de răspuns prompt și profesionist al specialiștilor, victimele violenței sexuale pot beneficia de o abordare individuală și de suportul necesar, inclusiv psihologic, juridic, medical.” – a menționat Doina Cazacu, directoare program femei, CI „La Strada”.

Ca urmare, va fi posibilă investigarea și documentarea cazurilor printr-o abordare multidisciplinară, ori conlucrarea strânsă între polițiști și specialiștii din domeniul psihologiei, medicinei, dar și ONG va duce la o abordare complexă a cazurilor din perspectiva evaluării riscurilor și asigurarea unei protecții și asistențe corespunzătoare pentru victime. De asemenea, abordarea în echipă, va spori încrederea victimelor în organele de drept și va încuraja raportarea cazurilor de violență sexuală în scopul atragerii la răspundere a făptuitorilor.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției, cu suportul Oxfam GB, în cadrul proiectului ,,Consolidarea răspunsului național de combatere a traficului de persoane și a violenței în bază de gen în Republica Moldova în contextul conflictului armat în Ucraina”.

Telefoane de încredere