Articole

Înapoi
Informativ

Protectia copiilor afectati de criza refugiaților față de exploatare și abuz sexual. Recomandările Comitetului Lanzarote

Cetățenii Republicii Moldova dau dovadă, în aceste zile, de un umanism și o capacitate de empatie fascinante în raport cu situația refugiaților care continua să vină în țara noastră. Pe lângă știrile care ne fac mândri de conaționalii noștri receptivi la durerea altora, e important să nu uităm de pericolele care se acutizează mereu în zonele de conflict.

Rapoartele internaționale ne arată că, în timpul crizelor umanitare, gradul de vulnerabilitate și rata infracționalității cresc semnificativ, inclusiv incidența minorilor exploatați sexual.

Vrem să readucem în atenția tuturor partenerilor din comunitatea națională anti-trafic recomandările Comitetului Lanzarote privind Protecția copiilor afectați de criza refugiaților față de exploatare și abuz sexual.

Principalele măsuri elucidate de Consiliul Europei în cadrul unui raport special, publicat încă acum 5 ani, rămân în vigoare. Chiar mai mult, este în puterea noastră, a fiecărui cetățean conștient, să le revizuim și să ne autosesizăm acolo și atunci când suprindem sene de îngrijorare în raport cu siguranța și viața unui copil.

Așadar, iată, pe scurt, principalele direcții de acțiune și recomandări ale Consiliului Europei adresate tuturor Părților semnatare ale Convenției Lanzarote, în contextul situației copiilor afectați de crize ale refugiaților:

Asigurarea standardelor minime de cazare și azil

În acest sens, Părțile sunt invitate să ia în calcul următoarea priorități, după caz:

  1. Plasament pentru familiile reunificate,
  2. plasament în familii-gazdă, cu supraveghere continua, pentru copiii mai mari sau alte forme de îngrijire non-instituțională;
  3. plasament în instituții mici, pentru minimizarea pericolului de abuz sexual asupra copiilor

 

Măsuri speciale de prevenire a dispariției copiilor neînsoțiți

În primul rând, să ne asigurăm că toți actorii implicați, inclusiv autoritățile, organele de drept, juridice și instituțiile publice din domeniul protecției drepturilor copilului, COLABOREAZĂ eficent. În al doilea rând, toate autorități trebuie să respecte pe deplin principiul interesului superior al copilului în toate acțiunile lor – creând unui mediu sigur pentru copiii neînsoțiți, oferindu-le acestora îngrijire și condiții de viață care le satisfac nevoile și vulnerabilitățile și oferindu-le protecție eficientă. Și, nu în ultimul rind, să dublăm eforturile de combatere a rețelelor criminale de traficanți în zonele de tranzit.

 

Crearea și menținerea unei relații de încredere cu copiii, prin informarea despre riscurile unui abuz sexual și metodele de prevenire a acestuia

Pentru o identificare mai eficientă a potențialelor victime ale abuzului sau exploatării sexuale în rândul copiilor, este foarte importantă furnizarea informațiilor și consilierea privind prevenirea și protecția tuturor copiilor afectați de criza refugiaților de exploatare și abuz sexual. Informațiile trebuie să le fie livrate corespunzător particularităților de vârstă, de gen, într-o limbă pe care o înțeleg.

 

Verificarea minuțioază și formarea profesioniștilor și voluntarilor care lucrează în zonele de tranzit

În zonele de tranzit sunt multe persoane în contact cu copiii (reprezentanți ai autorităților, polițiști, asistenți sociali, medici, avocați, voluntari etc.). Activitatea acestor persoane trebuie să fie monitorizată de către autoritățile competente în mod continuu, inclusiv verificând condamnările anterioare pentru infracțiuni cu caracter sexual în raport cu copiii.

 

Colectarea datelor relevante despre numărul copiilor refugiați și despre numărul acelor copii care au fost abuzați sexual și/sau exploatați, în orice moment al drumului lor spre destinație.

În această ordine de idei, Comitetul Lanzarote invită Părțile să colecteze date privind următoarele trei categorii distincte de copii: copii solicitanți de azil; copii neînsoțiți; numărul total estimat al copiilor afectați de criza refugiaților în tranzit. La fel, este recomandat să fie împărtășite bunele practici privind modul de colectare eficientă a datelor referitoare la aceste categorii de copiii.

Mizăm pe colaborarea eficientă dintre autoritățile publice, colegii din societatea civilă și partenerii din cadrul organizațiilor internaționale implicați chiar în aceste momente în procese ample de gestionare a situației cetățenilor din Ucraina refugiați în țara noastră.

Rămânem în continuare pe fir pentru toți conaționalii noștri care doresc să fie de ajutor vecinilor noștri aflați în impas. Linia Fierbinte pentru migratie sigura și anti-trafic 0 800 77777 activează zilnic, între orele 8.00 și 20.00.

La fel, mesajele, întrebările, sesizările dumneavoastră despre situația copiilor aflați în situație de risc de trafic și/ sau exploatre sexuală sunt preluate de consilierul de pe platforma noastră siguronline.md.

Pentru sesizarea oricăror încălcări ale drepturilor copiilor, apelați Telefonul Copilului - 116 111

Linia Verde a Centrului Unic de Gestionare a Crizei privind fluxul de refugiați - 080080011 

Notă: În acest text, prin „copii”, avem în vedere orice persoană minoră care, în contextul crizei umanitare provocate de războiul din Ucraina, însoțiți de membrii adulți ai familiilor lor sau singuri, traversează granița Republicii Moldova în calitate de refugiați în căutare de protecție și/ sau azil.

 

Telefoane de încredere