Articole

Înapoi
Activitate

Profesorii știu de toate pentru că învață și vara!

22 de profesori din cadrul gimnaziilor și liceelor din țară au participat, în perioada 08 -11 august 2022, la Școala de vară de formare a profesorilor care vor preda cursul opțional „Relații armonioase în familie” la treapta gimnazială, în anul de studii 2022 – 2023.

Profesorii, ghidați de Tatiana Turchină, psihologă, șefa Centrului Formare Continuă USM, Valentina Olaru, dr. în pedagogie și Liliana Istrate-Burciu, CI „La Strada” au vorbit despre  Repere conceptuale ale curriculumului la disciplina opțională „Relații armonioase în familie” (RAF). Componentele setului curricular RAF; despre Familie și sistemul de valori familiale; despre Cultura relațiilor armonioase în familie; despre Arta de a comunica în familie. Rolurile membrilor acesteia, Angajament și responsabilitate în relațiile familiale; despre ce este consimțământul, inclusiv sexual, relații on-line, Semne dezirabile şi indezirabile la etapa iniţierii relaţiei;  Granițele în relație; despre Relații toxice și abuzive; despre Prevederile legislației privind combaterea violenței în familie. Servicii de suport și consiliere în cazuri de violență și abuz în familie; despre Egalitate de gen, dar și despre Repere metodologice pentru proiectarea și realizarea demersului educațional în cadrul disciplinei opționale „Relații armonioase în familie”.

Menționăm, specialiștii „La Strada” au  elaborat setul curricular pentru disciplina opţională „Relaţii armonioase în familie”, destinat elevilor claselor a X-a – XII-a, încă acum  9 ani, fiind îngrijorați de lipsa unor programe educaționale destinate tinerilor, orientate spre cultivarea valorilor unor familii armonioase şi durabile, în care problemele să fie analizate și soluționate non-violent. 

Potrivit profesorilor care au predat „relațiile armonioase”, acesta a devenit unul dintre cele mai populare cursuri opționale din școala lor.

Disciplina opţională „Relaţii armonioase în familie” este o sursă de informaţii pentru adolescenţi, dar şi o disciplină pentru meditaţie, un laborator în care aceştia dobândesc noi competenţe de comunicare asertivă și de formare a unor relaţii durabile, sănătoase în viitoarele lor familii.

Adaptarea cursului „Relații armonioase în familie” pentru casele a VIII-a – IX-a este o continuare a eforturilor „La Strada” de a preveni violența în bază de gen și a reduce violența împotriva femeilor, prin educația tinerilor din toată țara.

Școala de vară s-a desfășurat la Complexul Codru, Orhei și a fost organizată de CI „La Strada” Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei.

Telefoane de încredere