Articole

Înapoi
Activitate

Primul Forum Internațional dedicat siguranței online a copiilor a întrunit în discuții peste 100 de participanți

Timp de două zile, la Chișinău, a avut loc primul Forum Internațional „Siguranța online a copiilor” care a adunat peste 100 de experți internaționali și naționali, reprezentanți guvernamentali, oficiali ai Uniunii Europene, membri ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Senatului României, miniștri, diplomați și specialiști în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), precum și tineri, elevi, cadre didactice și reprezentanți ai societății civile. Toți împreună au abordat diverse aspecte ale protecției copiilor în mediul online.

Evenimentul a fost deschis de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Comisara Europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson, E.S. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Kent D. Logsdon și Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros care au accentuat importanța siguranței online a copiilor , dar și a colaborării internaționale în acest domeniu.

 Forumul a inclus șase sesiuni de discuții în cadrul panelurilor tematice:


- Panelul I. Perspectiva legală: bune practici și acțiuni prioritare de intervenție în răspunsul față de abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor, moderat de Daniella Misail-Nichitin, Secretară de stat, Ministerul Afacerilor Interne;


- Panelul II. Protecția copiilor online în UE – o schimbare de paradig- mă pentru politicile naționale, moderat de Lilia Pascal, Șefa Direcției drepturile omului și cooperare cu societatea civilă, Cancelaria de Stat, Republica Moldova;


- Panelul III. Combaterea abuzului sexual online: standarde de activitate a organelor de drept, moderat de Victor Willi Apreutesei, Înalt Consilier European în domeniul afacerilor interne;


- Panelul IV. Regulamentul privind Serviciile Digitale – provocări, bune practici și perspective de implementare în Republica Moldova, moderat de Marina Bzovîi, directoare executivă a Asociației Naționalae a Companiilor din Domeniul TIC, Republica Moldova;


- Panelul V. Educația digitală: măsuri de prevenire a riscurilor online și de încurajare a utilizării pozitive a tehnologiilor de către copii, moderat de Daniel Funeriu, Înalt Consilier European în domeniul educației;


- Panelul VI. Măsurile de management al agresorilor sexuali – explorarea posibilităților de creare a unui registrul național al agresorilor sexuali, moderat de Elena Botezatu, directoare executivă a Centrului Internațional ,,La Strada Moldova”.

Nu au lipsit nici discuțiile cu elevii și tinerii care au definit siguranța online și au vorbit despre provocările cu care se confruntă copiii în mediul digital. S-au referit la rolul instituțiilor de învămământ în sprijinirea copiilor în depășirea provocărilor întâmpinate în Internet. La fel, au formulat mesaje către autorități în crearea unui mediu online sigur pentru copiii din Republica Moldova.

Forumul a inclus un Târg al ONG-urilor și o expoziție din 12 desene ale copiilor întitulate „Siguranța online prin ochii copiilor”, care au ilustrat calendarul anului 2024 al Centrul Internațional „La Strada Moldova”.

Totodată, organizațiile neguvernamentale Adfaber, România; Telefonul Copilului 116 111; Centrul Internațional „La Strada Moldova”; Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii și Clasa Viitorului și-au expus resurse, tehnologii și materiale la subiectul protecției copiilor, digitalizării și siguranței online.

În concluzie, oficialii au evidențiat importanța eforturilor unite și a colaborării internaționale pentru a transforma internetul într-un mediu sigur pentru toți copiii. Această inițiativă marchează un pas important în protecția copiilor în mediul digital, aliniind Republica Moldova la standardele și directivele europene. Astfel, organizatorii și partenerii acestora se angajează să continue lupta pentru un internet sigur pentru copii, reafirmând angajamentul ferm în acest sens.

Evenimentul a avut loc în perioada 15-16 februarie 2024 și a fost organizat de Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada Moldova”, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA și al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

 

Telefoane de încredere