Articole

Înapoi
Informativ

Moldova, prezentă în premieră la Forumul anual pentru un Internet mai Sigur

Directoarea executivă a CI „La Strada”, Elena Botezatu a revenit de la Forumul pentru un Internet mai Sigur, organizat anual, din 2014, la Bruxelles, de Comisia Europeană în cadrul inițiativei Un Internet mai Bun pentru Copii (Better Internet for Kids).

Anul acesta, Forumul internațional a fost dedicat discuțiilor reprezentanților Guvernelor, societății civile, organizațiilor internaționale, sectorului privat și tinerilor pe marginea priorităților noii Strategii în domeniul siguranței online a copiilor, aprobate de Comisia Europeană la 11 mai 2022.

Noua strategie europeană propune acțiuni statelor membre a Uniunii Europene focusate pe trei piloni de intervenție:

  1. Experiențe digitale sigure pentru a proteja copii de conținut online ilegal, riscuri de conduită și de contact ce îi vizează pe copii ca tineri consumatori de Internet și măsuri de asigurare a bunăstării psiho-emoționale a copiilor prin crearea unui mediu mai sigur, cu servicii și produse adaptate pentru vârstei;
  2. Abilitarea digitală a tuturor copiilor, astfel încât și cei în situații de vulnerabilitate să dețină abilități și competențe necesare pentru a lua decizii corecte și a se exprima în mediul online într-un mod sigur și responsabil;
  3. Participarea activă a copiilor, prin crearea oportunităților acestora de a se exprima în mediul digital, prin implicarea inovativă și creativă a copiilor în mediul digital.

Printre priorități la nivel european se numără și inițiativele ce vizează implicarea sectorului privat în prevenirea și combaterea abuzului și exploatării sexuale, prin setarea unor standarde potrivite de verificare a vârstei utilizatorilor online, suport în analiza rapidă a conținutul ilegal și dăunător. Industria TIC este încurajată să evalueze eventualele riscuri la care pot fi expuși copiii ca urmare a utilizării produselor și serviciilor digitale, să implementeze măsuri efective de acces la conținut conform categoriilor de vârstă și să coopereze cu serviciile hotline în vederea înlăturării rapide a conțintului ilegal sau dăunător din Internet.

Centrul Internațional ,,La Strada” este una dintre organizațiile selectate de Comisia Europeană în cadrul Programului Better Internet for Kids +, ce oferă suport țărilor care nu sunt membre a Uniunii Europene să dezvolte servicii și programe pentru a promova siguranța online a copiilor la nivel național, conform standardelor europene. În acest context, pe parcursul a 12 luni, specialiștii Siguronline vor beneficia de ghidare în implementarea inițiativelor de prevenire și desfășurare a campaniilor de sensibilizare în contextul Zilei Siguranței Online, de implicare a tinerilor în generarea de soluții inovatoare pentru siguranța lor online, de dezvoltare a programelor educaționale și a serviciului de raportare a materialelor de abuz sexual a copiilor.

Mai multe despre Forumul pentru un Internet mai Sigur aici.

Telefoane de încredere