Articole

Înapoi
Informativ

Mandatul de specializare a judecătorilor pe cauze de trafic a fost extins până la cinci ani

Veste bună pentru comunitatea anti-trafic din Republica Moldova - Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis extinderea mandatului de specializare a judecătorilor pe cauze de trafic de persoane, pe un termen de cel puțin 5 ani. Prin această Hotărâre se stabileste și lista revizuită a cauzelor conexe care vor fi examinate de judecătorii specializați, printre care și infracțiunile privind exploatarea sexuală a copiilor în mediul digital.

Pe parcursul anului trecut, mai mulți experți de talie internațională, care au interacționat cu reprezentanții sistemului național de justiție specializați în domeniul anti-trafic, au venit cu observații și recomandări de îmbunătățire a procedurilor de examinare și judecare a dosarelor de trafic de fiinţe umane şi crime conexe. De asemenea, au fost luate în calcul şi recomandările rapoartelor de monitorizare internațională, cum ar fi raportul departamentului de stat al SUA 2020 şi recomandările Grupului de experţi independenţi privind combaterea traficului de persoane din cadrul Consiliului Europei (GRETA).

O bună parte dintre aceste observații au fost enunțate de către experții internaționali în cadrul atelierelor de instruire a judecătorilor specializaţi pe examinarea dosarelor infracţiunilor de trafic de fiinţe umane, desfășurate pe parcursul anului curent. Aceste recomandări au făcut argumentul unui demers oficial din numele conducerii La Strada Moldova adresat Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Având la bază demersul oficial al Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, pe 27 octombrie curent, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton, a semnat Hotărârea nr. 309/26 privind extinderea mandatului de specializare a judecătorilor pe cauze de trafic pe un termen de minim 5 ani.

Pe lângă aceasta, conform Hotărârii CSM:

  • Se recomandă președinților instanțelor judecătorești să desemneze judecătorii specializați în domeniul combaterii traficului de ființe umane și crimelor conexe pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului;
  • Se recomandă președinților curților de apel să desemneze cel puțin 2 complete de judecători specializați în domeniul combaterii traficului de ființe umane și crimelor conexe.

Hotărârea integrală a CSM poate fi accesată aici.

La Strada Moldova va susţine în continuare eforturile comunității anti-trafic din Republica Moldova și va monitoriza capacitatea sistemului de justiţie de a asigura o protecţie adecvată, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate de țara noastră, pentru victimele traficului de fiinţe umane şi copiii- victime ale exploatării sexuale online.

 

Telefoane de încredere