Articole

Înapoi
Activitate

„La Strada” și UNFPA intensifică eforturile de prevenire a violenței digitale față de femei și fete în Republica Moldova

Un amplu program de instruire și informare în domeniul violenței în bază de gen facilitată de tehnologie destinat profesioniștilor din diverse domenii a luat start la Chișinău. Programul este adresat cadrelor didactice, celor din domeniul protecției sociale, psihologiei și reprezentanților Centrelor de tineret, cu scopul de a crește capacitățile în domeniul violenței digitale față de femei și fete, fiind organizat de Centrul Internațional „La Strada”, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova.

În perioada 22 – 24 mai, primii circa 50 de facilitatori în domeniul violenței digitale față de femei și fete, din diferite regiuni ale țării, participă, la un curs de instruire inițială în acest domeniu.

Directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”, Elena Botezatu, a menționat în deschiderea instruirii că lansarea acestui program e actuală în contextul în care tot mai multe femei și fete raportează despre cazuri de violență digitală. Datele internaționale indică despre faptul că deși 38% dintre femei au trecut prin experiențe de violență online, în 78% dintre cazuri, nu cunoșteau unde să raporteze aceste cazuri.

La rândul ei, analista de program privind violența în bază de gen din cadrul UNFPA Moldova, Violeta Terguță, a menționat că alături de “La Strada” și alți parteneri, UNFPA susține în Republica Moldova combaterea violenței digitale prin intermediul campaniei de sensibilizare publică #Bodyright, ajustarea cadrului legal, dar și capacitarea specialiștilor. „Violența facilitată de tehnologie este un fenomen complex, care are mai mult de 40 de forme și necesită instruiri avansate pentru a înțelege mai bine subtilitățile și a îmbunătăți mecanismele de răspuns”, a precizat aceasta.

Timp de trei zile, participanții la instruire își vor îmbunătăți capacitățile în cadrul a 11 sesiuni informative despre formele violenței digitale, terminologia recomandată, recunoașterea cazurilor de violență, miturile și realitățile fenomenului, măsurile de răspuns la violența digitală, precum și serviciile de asistență și protecție.

De asemenea, vor analiza impactul violenței digitale asupra femeilor și fetelor, vor discuta despre intimitatea online, relațiile sigure și sexting, dar și vor aborda scenarii clasice de hărțuire online, răzbunare porno, șantaj sexual online și distribuire fără acord a imaginilor cu caracter sexual, etc.

La sfârșitul atelierului, fiecare participant va primi câte un exemplar al Ghidului pentru facilitatori privind violența online față de femei și fete, dezvoltat în cadrul programului, iar ulterior, în calitate de facilitatori, vor desfășura acțiuni de informare pentru alți specialiști și tineri din întreaga țară. După acest atelier, 400 femei și fete vor fi informate despre cum să recunoască o situație de violența online și unde să apeleze pentru ajutor.

Programul de instruire în domeniul violenței în bază de gen facilitată de tehnologie se desfășoară în perioada mai – iulie 2024, fiind realizat de Centrul Internațional „La Strada”, cu suportul UNFPA Moldova și cel al Guvernului SUA.

 

Telefoane de încredere