Articole

Înapoi
Informativ

Îți dăm 3 motive să ajuți femeile și copiii din țara noastră

Probabil știi deja că acum avem posibilitatea să redirecționăm o parte din impozitul pe venit, pe care îl plătim statului, către o organizație a societății civile. De cele mai multe ori, acest gest este unul simbolic. O facem chiar dacă știm că banii pe care îi direcționăm, cel mai probabil, nu vor răsturna muntele cel mare.

O facem mai mult pentru noi. Pentru că odată, poate mai demult, noi sau cineva drag nouă a trăit o dramă. Sau pentru că ne confruntăm cu o problemă care ne macină și care a devenit doar a noastră, pentru că nu-i pasă nimănui.

Aceste 2 procente sunt despre atitudine. Sunt și despre dorința noastră de a face schimbarea ajutându-i pe alții să-și recapete puterea. Puterea de a merge mai departe.

Azi îți vom da doar 3 motive să ajuți femeile și copiii din țara noastră.

Sunt atâtea femei care nu-și pot permite serviciile unui avocat și ale unui psiholog

Anul 2020 a fost dificil pentru noi toți, dar a devenit un adevărat coșmar pentru victimele violenței în familie. Pandemia a amplificat formele de violență psihologică manifestate de agresori. După scoaterea restricțiilor de călătorie, unele dintre aceste femei au găsit puteri și curaj să plece din relația care le distruge pe ele și pe copiii lor. Multe dintre ele nu au un loc de muncă și sunt dependente financiar de soț. Dar trebuie să lupte pentru a obține o pensie de întreținere a copiilor, oricât de mică. Altele au nevoie de consiliere psihologică, ca să poată depăși momentele dificile prin care trec.

Sunt și femei care au nevoie să venim noi la ele. Așa s-a întâmplat acum câteva luni, când Echipa de Suport pentru Femei a plecat în unul dintre raioanele țării, să discute cu victima care era internată în spital. Acolo a fost adusă cu ambulanța, în stare de inconștiență, după ce fostul concubin a violat-o și i-a provocat răni grave cu un fierăstrău…

Drama acestor femei este neglijată de rude pentru că „e rușinoasă”

Știi ce vârstă avea cea mai mică beneficiară a noastră, care a apelat la Telefonul de Încredere anul trecut? 10 ani. Fetița a fost molestată de către un vecin. Cea mai vârstnică beneficiară avea 82 de ani. A fost bătută de către un consătean și violată. Acesta era beat și a dat busna peste ea noaptea, când femeia dormea. Dimineața, când i-a povestit cele întâmplate nepoatei, a fost rugată să nu spună nimănui, pentru că „e rușine, o să ne grăiască tot satul”…

Trauma unui copil abuzat sexual online este mult prea des subestimată

Trauma prin care trec copiii șantajați și amenințați de către un adult care stoarce din ei „materiale cu caracter sexual” nu e mereu percepută drept un abuz propriu-zis. Îți vom descrie pe scurt un caz din experiența Echipei de Asistență pentru Copii.

Un adult determină 7 copii să genereze sute de imagini și filme cu caracter sexual. Unele dintre aceste filme sunt atât de dure, încât cu greu pot fi vizionate de specialiști cu experiență îndelungată în investigarea cazurilor de acest gen. De exemplu, o adolescentă de 13 ani este determinată să imite un act sexual cu sora ei mai mică, de 9 ani, în fața camerei, în regim live… Sub presiunea abuzatorului, celelalte minore identificate ca victime în acest dosar implicau în lanțul exploatării și alți copii - doar așa puteau scăpa de șantaj. Acum câțiva ani acest caz a fost calificat drept trafic de copii în scop de exploatare sexuală, chiar dacă infracțiunea a avut loc online.  

Speranța noastră este că acest caz va crea un precedent. Și că vom avea tot mai puține cazuri când avocatul și psihologul vor fi nevoiți să convingă instanța că acești copii suferă la fel ca orice alt copil care a trăit un viol fizic.

***

Dacă te-am convins că ceea ce facem noi este important, iată codul nostru fiscal: 1009620003492. Fă o poză când ieși din oficiul serviciului fiscal de stat, dă un tag paginii noastre. Motivează-i și pe alții să fie alături de femeile și copiii care trec prin abuz.

Îți mulțumim și îți dorim o primăvară frumoasă!

Cu drag, echipa La Strada Moldova

 

Telefoane de încredere