Articole

Înapoi
Activitate

Exploatarea sexuală și abuzul online al copiilor. Relatările supraviețuitoarelor din Republica Moldova

Dacă ați ajuns aici, înseamnă că nu sunteți indiferent față de suferințele copiilor care au trăit sau trăiesc un abuz. Convingerea noastră este că orice copil trebuie să cunoască unde poate sesiza un abuz și cine sunt persoanele care îi pot oferi ajutor atunci când cineva îi face vreun rău. Din păcate, realitatea este alta pentru marea majoritate a copiilor care devin victime ale abuzurilor și exploatării sexuale în mediul online.

Noi, echipa „La Strada”, tocmai am finalizat o cercetare despre calitatea serviciilor de suport pe care le primesc acești copii. Zece fete, supraviețuitoare ale abuzului sexual online prin care au trecut în copilărie, au relatat despre interacțiunile lor cu diverși specialiști cu care au comunicat în timpul procesului penal.

Pe lângă ajutor profesionist și empatie de care au avut parte unele dintre ele, au fost și multe momente în care au simțit rușine, respingere, neînțelegere sau chiar învinovățire din partea celor care ar fi trebuit să le ofere sprijin necondiționat.

Iată care sunt principalele recomandări cu care au venit beneficiarele, ca urmare a interacțiunii cu diverși specialiști:

  • Orice copil care trece printr-o experiență de abuz și exploatare în mediul online ar trebui să cunoască unde poate raporta un abuz și cine sunt specialiștii care îl pot ajuta.
  • părinții sau îngrijitorii copiilor care au trecut printr-un abuz online trebuie să beneficieze, de asemenea, de suport din partea specialiștilor, pentru a înțelege mai bine ce i s-a întâmplat copilului.
  • Copiii ar trebui să poată alege profesioniștii cu care interacționează, inclusiv dacă preferă să discute cu un bărbat sau cu o femeie.
  • Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a evita traumatizarea repetată a copiilor și pentru a asigura confidențialitatea la toate etapele procesului de justiție și în furnizarea serviciilor de suport.
  • E nevoie de un serviciu de blocare și înlăturare a materialelor de abuz sexual al copiilor din Internet

Rezumatul cercetării Exploatarea sexuală și abuzul online al copiilor. Relatările supraviețuitoarelor din Republica Moldova (în limba română), poate fi accesat aici: https://cutt.ly/TTmPB6s

Documentul integral (în limba engleză) - https://cutt.ly/XTmP4pN

Cercetarea a fost realizată în cadrul unui proiect implementat de Alianța Globală WeProtect în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada” și rețeaua ECPAT International.

 

Telefoane de încredere