Articole

Înapoi
Informativ

Europol: Ar trebui să ne preocupe mai mult conținuturile explicite generate de copii și distribuite online

De la începutul crizei COVID-19, Europol a monitorizat diverși indicatori pentru a evalua impactul abuzului sexual online asupra copiilor și pentru a determina dacă există o creștere în producerea și distribuirea materialelor care constituie abuzuri sexuale asupra copiilor (MASC).

Deși datele sunt încă fragmentare și incomplete, există indicii clare că a existat o creștere a numărului acestor infracțiuni în perioada de izolare. Țările în curs de dezvoltare, dar și state din Uniunea Europeană au atins niveluri record în ultimele luni, în ceea ce privește numărul MASC accesate și distribuite pe net în timpul crizei COVID-19.

Datele rețelei internaționale INSAFE arată că, în primul trimestru al anului 2020, numărul sesizărilor despre MASC la liniilefierbinți din rețea acrescut brusc. Practic, în primele 3 luni ale anului curent au fost înregistrate cele mai multe raportări din partea comunității din ultimii patru ani: de la 9 mii de apeluri pe zi, în 2016, la 15 mii, în martie 2020.

  • Centrul Național al Copiilor Dispăruți și Exploatați din SUA (NCMEC) a înregistrat o creștere de 106% a raportărilor de cazuri suspecte de exploatare sexuală a copiilor.
  • La rândul său, Internet Watch Foundation (organizație britanică de caritate, responsabilă pentru identificarea și eliminarea de pe Internet a conținuturilor foto și video care reprezintă abuzuri sexuale ale copiilor) a blocat pe perioada de izolare 9 milioane de tentative ale utilizatorilor de internet din Marea Britanie de a accesa imagini și filme cu copii abuzați sexual.
  • Adolescenții din toată lumea, spun experții Europol, au apelat mai frecvent la liniile fierbinți cerând ajutor. Și copiii din Republica Moldova au fost afectați în perioada de izolare de activitatea infractorilor online.Numărul abuzurilor sexuale online asupra minorilor, înregistrate de CI La Strada Moldova în primul semestru al anului curent, a crescut de 3 ori în raport cu perioada similară a anului trecut.

Care sunt cauzele?

De fapt, perioada de izolare a însemnat un cumul de circumstanțe „fertile” pentru activitatea persoanelor rău intenționate:

  • Infractorii sunt tentați să profite de copiii izolați, vulnerabili emoțional.
  • Copiii au avut mult mai mult acces la internet, au fost lăsați perioade îndelungate fără supraveghere, să compenseze activitățile obișnuite din viața reală cu jocuri online, comunicare pe rețelele sociale și diverse aplicații instant.
  • Adulții care lucrează de la distanță nu erau la fel de capabili să supravegheze activitatea copiilor de internet și au avut mai puțin timp pentru a se implica în activități cu copiii. Din această cauză, foarte mulți părinți, elementar, nu au reușit fizic să observe semnele de stres, izolare și singurătate în comportamentul copiilor.
  • În aceste circumstanțe, copiii sunt mai predispuși să genereze conținuturi sexuale explicite, să facă schimb de astfel de materiale, să le expedieze persoanelor cunoscute și necunoscute, inclusiv adulților, „de dragul distracției” sau pentru a ține pasul cu regulile comunității - „toți fac asta”.

Raportul complet al Europol, cu principalele constatări și date despre comportamentele abuzatorilor și victimelor exploatării sexuale online în contextul pandemie COVID 19, poate fi găsit aici.

 

Telefoane de încredere