Articole

Înapoi
Informativ

Drepturile copiilor în situații de criză și urgență: o nouă prioritate a Consiliului Europei pentru 2022-2027

Odată cu schimbările climatice, pandemia de Covid-19 și agresiunea continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, asigurarea și protejarea drepturilor copiilor în situații de criză și de urgență a fost desemnată o nouă prioritate în Strategia pentru Drepturile Copilului a Consiliului Europei pentru 2022-2027, lansată în cadrul unei conferințe de nivel înalt care a avut loc la Roma.

La prezentarea noii Strategii a Consiliului Europei pentru Drepturile Copilului s-au convocat peste 300 de participanți, inclusiv tineri delegați. Printre aceștia, în calitate de reprezentantă a organizațiilor societății civile din Republica Moldova, s-a regăsit și Elena Botezatu, Directoarea Executivă a CI „La Strada”. Mesajele sale s-au focusat în special pe nevoile copiilor refugiați, aflați în situații de risc sporit de trafic și exploatare sexuală, dar și pe necesitatea consolidării eforturilor de protecție a copiilor față de abuz și exploatare în mediul online:

Cred că, în aceste momente, recomandările Comitetului Lanzarote sunt mai relevante decât oricând. (…) Cu toții știm, copiii afectați de strămutarea forțată ar trebui să fie protejați de orice formă de violență, să aibă acces la ajutor umanitar, la satisfacerea nevoilor primare, să beneficieze de servicii de sănătate, educație și asistență socială, inclusiv atunci când sunt lipsiți de mediul lor familial. Dar întrebarea principală este cum să ajustăm răspunsul sistemului la aceste necesități cruciale ale copiilor într-o perioadă cât mai scurtă de timp. Atât noi ca reprezentanți ai societății civile, cât și autoritățile statelor, avem nevoie acum de ghidare și de date pentru a răspunde eficient acestor provocări. Și sunt sigură că Consiliul Europei poate veni cu aceste recomandări, setând noi standarde și un cadru potrivit pentru asigurarea unui răspuns sistemic eficient, ca să ne asigurăm că orice copil este protejat de orice formă de abuz și exploatare în țările care găzduiesc un număr mare de copii refugiați, a mai spus Directoarea Executivă a CI „La Strada”.

Potrivit datelor UNICEF, până la sfârșitul lunii martie 2022, două milioane de copii refugiați au fugit de războiul din Ucraina în căutarea siguranței, peste graniță. În total, 60% dintre copiii din Ucraina au fost forțați să-și părăsească propriile case.

Înregistrarea video a conferinței o puteți găsi aici: https://cutt.ly/yFvNLkS

 

 

Telefoane de încredere