Articole

Înapoi
Activitate

Dialog al specialiștilor din Ungheni și Cahul pentru conturarea unui concept al serviciului specializat destinat supraviețuitoarelor violenței sexuale

În aceste zile, parcurgem o nouă etapă a unui proiect mai amplu de conturare și pilotare a unui serviciu destinat persoanelor care au avut de suferit de pe urma violenței sexuale. Misiunea CI „La Strada” în acest proiect este să asigure expertiza necesară, să furnizeze date relevante și să medieze dialogul productiv dintre toate categoriile de profesioniști, astfel încât să fie conturat un concept viabil, funcțional și ajustat la maxim nevoilor victimelor violenței sexuale.

Atelierele din 15 și 16 iunie cu genericul „Dialog privind dezvoltarea serviciului specializat pentru supraviețuitoarele violenței sexuale în raioanele Ungheni și Cahul” sunt, așadar, un exercițiu de co-creare, menit să găsească o formulă de îmbinare reușită a practicii și metodologiei utilizate de obicei de specialiștii din aceste raioane cu bunele practici de nivel internațional.

Atelierele asigură o continuitate a instruirilor pe care le-am organizat la începutul acestui an pentru reprezentanții organelor de drept, procurori, pentru specialiștii din sistemul medical și social. Au urmat apoi platforme de discuții pentru echipele de intervenție multidisciplinară în cazurile de violență sexuală. Pentru ca ieri și astăzi să încercăm să găsim răspunsuri la întrebări mai specifice: unde, cu ce resurse și în ce condiții ar putea fi puse pe roate centre de asistență și suport pentru persoanele care au suferit de violența sexuală, la nivel local? Și care ar fi formula cea mai recomandată pentru un astfel de serviciu, centrat pe specificul traumei persoanelor care au suferit de pe urma violenței sexuale.

La etapa de brainstorming a atelierelor, specialiștii au creionat eventuala componență a echipelor multidisciplinare, au propus diverse formule de management al acestor echipe, astfel încât serviciile nou-create să nu funcționeze ocazional, să fie viabile atât financiar, cât și profesional. Majoritatea participanților la discuții au identificat spitalele raionale, fie centrele de sănătate pentru femei ca cele mai potrivite instituții în cadrul cărora, cu cele mai mici ajustări logistice și financiare, pot fi create serviciile specializate pentru supraviețuitoarele violenței sexuale. Concluzia poate fi justificată atât prin faptul că, într-un spital, pot fi acoperite atât urgențele medicale în cazurile grave de viol, cât și prin unele aspecte etice ale cazurilor de violență sexuală (asigurarea confidențialității și confortului beneficiarilor).

A fost abordat și aspectul colaborării și sprijinului din partea autorităților centrale. Mai multe voci au subliniat nevoia de a sensibiliza reprezentanții Guvernului și asumării angajamentelor, pentru a garanta continuitatea serviciilor specializate pentru victimele violenței sexuale, la nivel local.

În total, la atelierele de co-creare a conceptului serviciilor specializate pentru victimele violenței sexuale în raioanele Ungheni și Cahul au participat aproape 40 de specialiști din diverse domenii și instituții: reprezentanți ai autorităților publice locale, polițiști, procurori, asistenți sociali, psihologi, medici, juriști ș.a.

Atelierele sunt organizate de Centrul Internațional „La Strada” în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Telefoane de încredere