Articole

Înapoi
Informativ

Denim Day Moldova 2023: Consimțământul este obligatoriu în orice relație, lipsa acestuia e abuz

Anual, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, purtăm blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale. În acest mod ne alăturăm campaniei mondiale „Denim Day” („Ziua blugilor”) care promovează toleranța zero față de fenomenul violenței sexuale. În acest an, campania națională „Denim Day Moldova 2023” urmărește creșterea gradului de înțelegere în societate a toleranței zero față de violența sexuală prin promovarea relațiilor de cuplu bazate pe consimțământ.

Astfel, 50 de persoane publice, influenceri, jurnaliști, dar și femei și bărbați de diferite vârste s-au alăturat campaniei și au explicat prin mesaje video semnificația consimțământului între parteneri și au menționat că acesta este baza unei relații de încredere și că doar în consimțământ poate rezista un cuplu. Mesajele sunt distribuite pe rețelele de socializare ale protagoniștilor și ale Centrului Internațional „La Strada”, organizatorul campaniei de sensibilizare.

„Consimțământul e ceea ce ne face să ne simțim bine și în siguranță într-o relație. E atunci când ambii parteneri își doresc același lucru și atunci când deciziile sunt luate liber de către fiecare din ei. Consimțământul e despre a respecta limitele celeilalte persoane și a nu-ți poziționa dorințele tale mai presus de cele ale partenerului. Consimțământul e obligatoriu în orice relație, iar lipsa acestuia e abuz”, menționează directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”, Elena Botezatu.

Lipsa consimțământului duce la abuz sau violență. Violența sexuală este forma cea mai puțin recunoscută și raportată din cauza stereotipurilor, fricii victimelor sau necunoașterii formelor acesteia etc.

Potrivit datelor Inspectoratului general al poliției, ponderea infracțiunilor privind viața sexuală în numărul total al infracțiunilor, pentru perioada anilor 2016-2022, este în creștere de la 1,67%, în anul 2016 la 2,36% în anul 2022 (+0,69 p. p. pentru anii analizați). Cele mai multe infracțiuni privind viața sexuală, pe parcursul acestor ani, au avut loc în municipiul Chișinău – 557 și raioanele Cahul - 229, Căușeni – 185, Orhei – 170, Hâncești – 163, Ialoveni – 159. Din acestia, cele mai multe sunt cazurile de viol, fiind urmate de raporturile sexuale cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani și acțiunile violente cu caracter sexual.

Cele mai multe infracțiuni privind violența sexuală, 60%, se produc în mediul rural, victimele sunt minore (60%) și de sex feminin (93%). Cei mai mulți bănuiții de infracțiuni sexuale sunt de sex masculin (99%) și au vârsta între 18-35 ani (61,5%).

Pe parcursul anului trecut, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, gestionat de Centrul Internațional „La Strada”, au fost consiliate 1530 femei, afectate de violenţa în familie și violență sexuală.

Mai bine de 30 de ani, în Europa şi în SUA, în ultima zi de miercuri, a lunii aprilie, este marcată „Ziua Blugilor” (Denim Day Campaign), dedicată sensibilizării şi promovării toleranţei zero faţă de violenţa sexuală.

Inițial, campania a fost iniţiată de o decizie a Curţii Supreme de Justiție din Italia, prin care a fost anulată o condamnare pe un caz de viol, care a declanșat o puternică reacție de protest din partea societății civile. În 1990, o tânără de 18 ani a fost luată de instructorul de şofaj, un bărbat căsătorit în vârstă de 45 de ani, pentru prima lecţie. El o duce pe un drum izolat, o scoate din maşină, îi scoate un picior din blugi şi o violează. Ameninţată cu moartea dacă spune cuiva, o face apoi să conducă maşina până acasă. În aceeaşi noapte, fata povesteşte părinţilor ce i s-a întâmplat. Ei o susţin şi pornesc o cauză penală. Făptuitorul este condamnat pentru viol şi pedepsit prin privaţiune de libertate. Dar atacă sentinţa şi cazul face tot parcursul până la Curtea Supremă de Justiţie a Italiei. Astfel, în 1992, un judecător al Curții Supreme de Justiție decide să anuleze condamnarea argumentând că, din motiv ce victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia judecătorului, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei.

A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, se marchează „Ziua Blugilor” (Denim Day), inițiativă care se desfășoară în numeroase state din Europa și SUA, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.

Din aprilie 2018, campania de sensibilizare „Denim Day” este marcată și în Republica Moldova, la inițiativa Centrului Internațional „La Strada”.

 

  

 

Telefoane de încredere