Articole

Înapoi
Activitate

Delegație a RM la Conferința „Crimes Against Children”, cel mai prestigios for anual în domeniul crimelor comise față de copii

Organizatorii  își propun ca membrii delegației să revină în țară cu abordări mai clare și experiența bunelor practici în domeniu, care ar putea fi aplicate de autoritățile din Moldova, precum și să încheie acorduri de cooperare cu părțile interesate relevante din SUA în domeniul combaterii materialelor de abuz sexual asupra copiilor (MASC) și raportarea lor.

 

O delegație a Republicii Moldova, se află, în perioada 8 – 12 august, într-o vizită de studiu la Dallas, unde, pe lângă faptul că participă la atelierele celei de-a 34-a ediții a  prestigioasei Conferințe internaționale privind Crimele comise față de copii, are în agendă și un șir de întâlniri separate, pentru a discuta mai detaliat despre experiența Statelor Unite în combaterea abuzului și exploatării sexuale online a copiilor.

Din delegație fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Inspectoratului General al Poliției și Curții Supreme de Justiție.

Vizita este facilitată de ICMEC (International Centre for Missing & Exploited Children, partenerul local în SUA, cu o vastă experiență la nivel global în combaterea exploatării sexuale a copiilor prin furnizarea de instrumente, instruire și tehnologii.

Scopul vizitei de studiu este de a învăța din experiența SUA privind combaterea exploatării sexuale online a copiilor și a prelua de la colegii din SUA abordări practice privind raportarea și eliminarea materialelor privind abuzul sexual asupra copiilor de pe Internet, efectuarea investigațiilor orientate către victime și urmărirea penală, pentru a promova un răspuns național consolidat. Participanții vizitei de studiu vor afla mai multe despre:

-Activitatea Cybertipline, gestionată de NCMEC, analiza imaginilor și eliminarea materialelor privind abuzul sexual asupra copiilor;

Investigarea eficientă și urmărirea penală a cazurilor de exploatare și abuz sexual online a copiilor;

- Crearea unor mecanisme de cooperare pentru a face față în mod eficient abuzurilor și exploatării sexuale online a copiilor (parteneriate cu industria pentru a aborda problemele ce vizează exploatarea sexuală a copiilor în online, proceduri operaționale existente etc.);

- Protejarea copiilor - victime ale abuzului sexual și exploatării sexuale online prin operațiuni (experiența instituțiilor de aplicare a legii și procurorilor, protocoale sau proceduri specifice care vizează asigurarea protecției victimelor abuzului sexual online în timpul investigației/urmăririi penale);

- Examinarea ESCO în instanță și condamnarea infractorilor.

„Membrii delegației sunt profesioniști de nivel înalt în domeniu, de aceea și obiectivele setate pentru această vizită sunt pe potrivă.

Sunt sigură că ne vom întoarce cu abordări mai clare și bune practici în domeniu, care ar putea fi aplicate de autoritățile din Moldova, ca răspuns la cazurile de exploatare sexuală online a copiilor.

De asemenea, ne propunem să inițiem încheierea acordurilor de cooperare cu părțile interesate relevante din SUA în domeniul combaterii materialelor de abuz sexual asupra copiilor și raportarea MASC”, a  declarat Elena Botezatu, directoare executivă a CI „La Strada” Moldova

 

Dosar CI „La Strada” Moldova:

Conferința „Crimes Against Children” este cea mai importantă și prestigioasă pe plan internațional conferință de acest gen, oferind instrucțiuni practice și interactive celor care luptă contra crimelor săvârșite împotriva copiilor și îi ajută pe copii să se reabiliteze. În 2021, conferința a adunat peste 5.900 de profesioniști din întreaga lume!

Conferința se desfășoară anual și este organizată de Dallas Children’s Advocacy Center.

La eveniment sunt instruiți angajații agențiilor neguvernamentale și agenți guvernamentali în domeniile de aplicare a legii, servicii de protecție a copilului, asistență socială, advocacy pentru copii, terapie și medicină, care lucrează direct cu copiii victime ale infracțiunilor.

 

Participarea delegației moldovenești la Conferința de la Dallas  a fost posibilă grație susținerii Ambasadei SUA în Republica Moldova. 

Telefoane de încredere