Articole

Înapoi
Declarații

Declarația Centrului Internațional ,,La Strada” cu referire la cazul Tik-Tokerul-ului Dima White

Propunerile de bani sau alte bunuri în schimbul realizării fotografiilor sau video-urilor în ipostaze intime sau sexuale reprezintă exploatare sexuală. Internetul, tehnologiile informaționale și cele de comunicare creează noi posibilități de exploatare sexuală online, având caracter de amplificare și multiplicare a abuzului comis asupra persoanei, prin faptul că permite vizualizarea materialului de mii de persoane în timp foarte scurt, permite descărcarea și distribuirea acestuia.

Comentariile, propunerile indecente și alte comportamente ale Tik-Toker-ului prin care a fost creată o atmosferă neplăcută și insultătoare, ori prin care a creat unele suferințe pentru persoanele implicate în realizarea video-urilor, sunt ilegale, deoarece corpul oricărei persoane nu poate fi folosit în scop de obținere a profiturilor.

Asemenea imagini video pe de o parte exploatează public vulnerabilitatea unei persoane prin determinarea acesteia să accepte unele acțiuni cu caracter sexual în schimbul unor câștiguri financiare, pe de altă parte încurajează comportamente de blamare a protagoniștilor sau protagonistelor din aceste video, ceea ce poate genera hărțuire online sau alte forme de violență online.

Promovarea online a unor astfel de imagini video normalizează violența sexuală, și nu face altceva decât să contribuie la perpetuarea normelor sociale care acceptă violența sexuală în societate, prin provocări și jocuri care permit încălcarea limitelor personale și intime, și promovarea miturilor care sugerează că acțiunile cu caracter sexual sunt subiect de glumă ori reprezintă un mijloc de obținere a unor beneficii.

Mai mult decât atât, prin popularizarea unor astfel de conținuturi online, este creată cerere pentru elaborarea unor materiale noi similare, ceea ce are un efect de domino în cultura societății, fiind contrară tuturor principiilor de relaționare și intimitate bazată pe consimțământ.

Totodată, reiterăm faptul că:

  • Raspândirea informației cu caracter sexual, incluzând imagini și înregistrări cu conținut sexual, inclusiv prin intermediul tehnologiilor informaționale în scop de răzbunare, ură, înjosire sau lezare a onoare și demnității persoanei reprezintă acțiuni ilegale;
  • Propunerea implicării unei persoanei în acțiuni sau acte sexuale în schimbul unor beneficii reprezintă o formă de exploatare;
  • Pretinderea unui act sexual sau a unei alte acțiuni cu caracter sexual prin comportament fizic, verbal sau nonverbal reprezintă o acțiune ilegală;
  • Toate materialele foto sau video cu copii în ipostaze sexuale, create sau distribuite fără consimțământul acestora reprezintă materiale de abuz sexual și pot fi raportate pentru înlăturarea acestora din Internet.

În contextul celor menționate mai sus, solicităm să fie șterse imediat video-urile ce reprezintă minori în ipostaze nud sau în context erotic și să fie stopată orice practică sau inițiativă similară. Totodată, încurajăm persoanele care au fost determinate să participe în astfel de înregistrări video să sesizeze despre cele întâmplate la www.siguronline.md ori la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 08008 8008, pentru a beneficia gratuit de suport și asistență.

Reamintim că toate materialele video și foto în care apar minori în ipostaze sexuale pot fi raportate pe portalul www.siguronline.md, care din aprilie 2023 funcționează ca serviciu de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor ce poate asigura înlăturarea materialelor ilegale din Internet, în cooperare cu companiile private din sectorul TIC și organele de poliție.

 

Telefoane de încredere