Articole

Înapoi
Informativ

„Dacă cel puțin un copil va primi suport într-o situație de abuz, misiunea noastră s-a realizat”

Programul Copii al Centrului Internațional „La Strada Moldova” continuă activitățile de formare continuă a pedagogilor din comunitatea „INTERSECȚIE”. De această dată, este vorba despre partea I a instruirilor pentru cadrele didactice în domeniul siguranței online, pe care ni le-am propus pentru acest sfârșit de toamnă:

În perioada 19-22 noiembrie, 44 de învățătoare de clasele primare au participat la un modul complex de formare în domeniul siguranței elevilor în mediul online, care a inclus mai multe compartimente specifice:

  • Comportamente în mediul online și riscuri specifice. Riscuri de abuz online.
  • Accesarea de conținuturi cu caracter sexual de către copii
  • Organizarea și desfășurarea lecțiilor despre conținuturi
  • Organizarea și desfășurarea lecțiilor despre prietenie și comunicare în mediul online.

Despre rolul instruirilor pentru pedagogi în domeniul siguranței online, Natalia Grîu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a menționat: În contextul învățământului online, aceasta zonă a securității a devenit pregnantă. Noi înșine trebuie să știm cum să adoptăm comportamente sigure atât virtual, cât și în viața reală. Sunt subiecte delicate pe care trebuie să le cunoaștem, pentru că s-ar putea ca și copiii să se confrunte cu ele, iar noi să nu știm despre asta. Iar dacă după instruirea de astăzi, cel puțin un copil va primi suport într-o situație de abuz, misiunea noastră s-a realizat.

Despre misiunea pedagogilor a vorbit, în discursul de salut, și Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin: Având în vedere că profesorul este unul dintre cei mai importanți mentori pentru copii, este important ca pedagogul să fie conștient de toate riscurile pe care le pot întâlni copiii online și să posede cunoștințe și capacități corespunzătoare de prevenire și intervenție în cazurile de abuz sau exploatare sexuală a copiilor pe Internet.

Atelierele pentru pedagogii din ciclul gimnazial urmează să aibă loc în perioada 3-6 decembrie.

Activitățile de instruire a cadrelor didactice în domeniul siguranței online sunt organizate de CI La Strada Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul acordului de finanțare cu proiectul Consiliului Europei „Combaterea violenței împotriva copiilor în Republica Moldova”.

 

 

 

Telefoane de încredere