Articole

Înapoi
Activitate

Concursul național „Împreună, pentru un Internet mai bun” a întrunit, la ediția din anul curent, circa 50 de elevi

Zece echipe a câte 3-5 elevi, coordonate de un profesor, din diferite regiuni ale țării, s-au reunit la Chișinău pentru a participa la cea de-a VI-a ediție a Concursului național „Împreună, pentru un internet mai bun”, organizat în contextul Zilei Siguranței Online. Scopul activității a fost de a implica elevii claselor a VII-a – a IX-a în găsirea soluțiilor practice și realizabile la nivelul instituției de învățământ pentru a avea o școală sigură online.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și UNICEF Moldova.

Pentru al doilea an consecutiv, competiția s-a desfășurat în format Ideathon. Concursul a inclus mai multe etape, în cadrul cărora elevii, pe parcursul unei zile, au lucrat în echipe pentru a găsi noi idei și soluții la o problemă specifică identificată în instituția de învățământ unde învață, la subiectul siguranței online.

Zece idei ingenioase care au avut diferite modele de prezentare – fie teatru, prezentare sau discurs au oferit soluții pentru un Internet mai bun în instituțiile de învățământ. Prin conceptele prezentate, elevii au promovat siguranța pe Internet a elevilor, și-au dezvoltat cunoștințele și abilitățile privind siguranța online, s-au sensibilizat asupra pericolelor din mediul online, precum și au promovat implicarea activă a elevilor.

În deschiderea evenimentului, directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”, Elena Botezatu a menționat că maturii nu pot crea soluții pentru siguranța online a copiilor și tinerilor, fără a implica și consulta opinia acestora. Iată de ce, al doilea an consecutiv, are loc acest concurs de generare de idei și soluții pentru un mediu online sigur. „Nimeni mai bine decât voi nu cunoaște ce sunt emoțiile pe Internet, de aceea soluțiile identificate pot să ajute mulți alți copii și tineri să navigheze în siguranță în mediul digital”, a spus Elena Botezatu.

Șefa Direcției politici în domeniile învățământ general și învățare pe tot parcursul vieții din cadrul Ministrului Educației și Cercetării al Republicii Moldova Marcelina Baleca, a subliniat importanța marcării, în fiecare an, a Zilei Siguranței Online și a menționat că Internetul face parte activă din viața noastră și este imperativ să ne sensibilizăm de siguranța online și să fim mult mai responsabili în mediul digital. Marcelina Baleca a îndeamnat elevii să gândească critic și să se protejeze în mediul online.

La rândul ei, specialista în protecția copilului UNICEF Moldova, Flore Rossi, a spus că Internetul este un instrument pentru a interacționa, însă nu toată lumea știe cum să-l utilizeze. Alături de multe beneficii, mediul online este plin și de riscuri. „UNICEF Moldova susține activitățile de promovare a siguranței online pentru ca fetele și băieții din Republica Moldova să utilizeze Internetul într-un mod sigur”, a menționat specialista în protecția copilului UNICEF Moldova.

La finele zilei, după prezentarea tuturor proiectelor, învingătoare a fost desemnată echipa Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din mun. Chișinău, care a oferit cea mai ingenioasă soluție pentru problema privind crearea conturilor false pentru a comunica online, care a fost identificată în instituția în care învață în urma unui sondaj. Echipa a propus o campanie de sensibilizare a copiilor desfășurată atât pe rețelele de socializare prin crearea și plasarea de scurte spoturi „Așa DA, așa NU”, elaborare de materiale informative cu sfaturi pentru copii, cât și organizarea unui Teatru social. Toate echipele au primit cadouri, diplome sau certificate de participare.

În fiecare an, în luna februarie este marcată Ziua Siguranței Online, cu genericul „Împreună pentru un internet mai bun”. Ziua Siguranței Online (Safer Internet Day - SID) reprezintă o campanie anuală de sensibilizare despre siguranța online, care are ca scop implicarea mai multor actori-cheie din sectorul public și privat pentru a promova utilizarea în siguranță și responsabilă a tehnologiilor online și mobile. „Safer Internet Day” a devenit un eveniment de reper în calendarul activităților dedicate siguranței online la nivel mondial.

Începând cu anul 2019, cu ocazia marcării Zilei Siguranței Online, în luna februarie, cadrele didactice din întreaga țară sunt implicate în desfășurarea diferitor activități în cadrul Concursului anual „Împreună, pentru un Internet mai bun”, lansat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. Scopul ediției din acest an este de a mobiliza comunitatea școlară în promovarea mesajelor ce vizează siguranța online a copilului prin diferite activități de informare și sensibilizare.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului UNICEF „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, implementat de Centrul Internațional ,,La Strada’’ cu suportul financiar al KFW.

Telefoane de încredere