Articole

Înapoi
Activitate

Centrul „La Strada” a demarat ciclul de instruiri pentru specialiști privind intervenția în cazurile de violență online

CI „La Strada” în parteneriat cu ECPAT International a demarat instruirile privind intervenția în cazurile de violență online și a organizat primul atelier de lucru pentru specialiștii din cadrul Serviciilor de asistență psihopedagogică. Scopul evenimentului este de a consolida capacitățile specialiștilor din domeniul protecției copilului privind intervenția în cazuri de abuz sexual online asupra copilului.

 Atelierul a fost organizat în contextul în care copiii sunt expuși unui risc ridicat de violență în mediul online, ei fiind cei mai activi consumatori de tehnologii informaționale și, totodată, cei mai vulnerabili în fața acestor riscuri în virtutea vârstei, lipsei de cunoștințe și abilității pe care o au. Veronica Maevschi, directoarea Programului Copii în cadrul Centrului Internațional „La Strada” a menționat în cadrul instruirii: ”În ultima perioadă, numărul cazurilor de violență online este în creștere, iar copiii sunt expuși unui risc ridicat de abuz sexual în mediul online. Internetul oferă oportunități și avantaje, permițându-le copiilor să interacționeze cu ceilalți și să învețe online, fiind totodată un mijloc de divertisment. Însă aceste avantaje nu sunt lipsite de riscuri, rolul specialiștilor fiind de a identifica situațiile de violență online și de a asigura măsurile de intervenție promptă și atentă în aceste cazuri, astfel ajutând copilul să depășească situația prin care trece.”

Tendințele indică faptul că, copiii utilizează Internetul și tehnologiile de la o vârstă tot mai mică, iar fără suportul și ghidarea corespunzătoare din partea familiei, educatorilor, comunității, se pot expune unui spectru larg de riscuri pentru bunăstarea lor emoțională. Doar în anul 2022, peste 1200 de copii s-au adresat platformei www.siguronline.md cu diverse situații neplăcute cu care s-au confruntat în mediul online.  Atelierul a fost organizat în parteneriat cu Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică.

Instruirea specialiștilor pe subiectul intervenției în cazurile de violență online a continuat și pentru specialiștii din cadrul centrelor rezidențiale ale AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova

Participanții la atelier au analizat amploarea și complexitatea fenomenului violenței online în Republica Moldova, au abordat specificul intervenției în situațiile de abuz sexual online și au discutat despre acțiunile de intervenție a specialiștilor în cazuri de abuz în mediul online. O atenție deosebită a fost acordată planului de intervenție în cazurile de abuz sexual online, în baza studiilor de caz.

Formatorii au venit cu recomandări din perspectiva experienței specialiștilor Centrului Internațional „La Strada”, care consiliază mai mult de 2.000 de copii anual cu diverse probleme ce vizează comunicarea online.Situațiile de violență online pot fi raportate la www.siguronline.md, care oferă servicii de informare, ghidare, suport emoțional și referire, la necesitate, către serviciile de asistență psihologică și juridică gratuită pentru copiii care au suferit de pe urma unui abuz sexual în mediul online.

Circa 50 de specialiști din cadrul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică și centrele rezidențiale ale AO Concordia Proiecte sociale au fost instruiți în cadrul acestor ateliere. Evenimentele au fost organizate în parteneriat cu ECPAT International, în cadrul proiectului „Accesul la Justiție pentru Copiii Victime și Supraviețuitori ai Exploatării sexuale”, parte a inițiativei internaționale A2J.

 

 

Telefoane de încredere