Articole

Înapoi
Informativ

Centrul Internațional „La Strada” – două decenii de activitate dedicate femeilor și copiilor aflați în impas

Centrul Internațional „La Strada” a împlinit 20 de ani de activitate. Cu această ocazie, astăzi, în Scuarul Monumentului Ștefan cel Mare șiSfânt a fost lansată o expoziție de materiale informative, elaborate de „La Strada” în cadrul proiectelor și campaniilor pe care le-a implementat începând cu anul 2001.

Evenimentul este un moment de recunoștință, de celebrare și o ocazie de a reaminti publicului larg despre rezultatele înregistrate și valorile care stau la baza activității organizației:

Am creat și menținem Linia Fierbinte pentru migrație sigură și Anti-trafic. Din 2009, asigurăm buna funcționare a Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete, care a preluat peste 20.000 de apeluri. Mai bine de 500 de femei și 640 de copii care au trecut prin experiențe traumatizante de violență în familie sau abuz sexual au beneficiat de asistența psihologilor și avocaților „La Strada”. Am deschis prima, din țara noastră, Cameră de audiere a copilului victimă sau martor al infracțiunii. Am conceput și implementat peste 20 de campanii de informare și advocacy. Am contribuit la elaborarea și promovarea a 10 legi, 5 strategii și planuri naționale din domeniile noastre de activitate. Am educat 15 generații de voluntari, care au devenit o voce importantă în promovarea non-violenței în rândurile tinerei generații.

Cu mesaje de felicitare, la eveniment au participat mai mulți invitați și invitate de onoare, printre care: Brett ROSE, Directorul Biroului Justiție Penală și Aplicare a legii, Ambasada SUA la Chișinău, Vasile HAREA, Șef al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Angela PRISĂCARU, Consultantă principală, Direcţia învăţământ general, Ministerul Educației și Cercetării, Lilia PASCAL, Șefă, Direcţia politici de asigurare a egalităţii între femei și bărbați, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Nighina AZIZOV, Coordonatoare programe, Un Women Moldova.

 

Schimbarea din noi poate schimba lucrurile. Cum?

Pe parcursul lunii noiembrie, echipa „La Strada” își propune să facă o trecere în revistă a progreselor înregistrate și lecțiilor învățate pe parcursul a două decenii, în formula unei campanii aniversare cu genericul Schimbarea din noi poate schimba lucrurile. Directoarea Executivă a „La Strada”, Elena BOTEZATU, explică sloganul:

La Strada a fost și continuă să fie o organizație de referință în domeniul protecției și promovării drepturilor femeilor și copiilor care au suferit sau se confruntă cu diverse forme de violență. Dar acest statut s-a clădit prin muncă asiduă, prin mult curaj, perseverență și lecții învățate de la beneficiarii noștri. Fiecare serviciu, fiece campanie, fiece proiect de lege la care am contribuit au fost inspirate din nevoile și așteptările femeilor și copiilor pentru care lucrăm zi de zi. Ei ne-au ajutat să înțelegem ce nu merge bine, ce trebuie schimbat. Ei ne-au modelat în timp structura, abordările, tacticile de lucru. Ei și ele ne-au judecat cel mai bine și ne-au învățat ce trebuie să corectăm în opiniile și atitudinile celor de care depinde starea de bine a femeilor și copiilor aflați în impas. Această campanie este, dacă vreți, un elogiu adus învingătorilor și învingătoarelor pe care i-am întâlnit în drumul nostru.

Ce urmează?

Traseul parcurs de organizație ar fi fost mult mai greu fără susținerea și contribuția partenerilor de dezvoltare. Echipa „La Strada” a simțit mereu alături umărul de încredere al colegilor și colegelor din societatea civilă, în mod special colaborarea deschisă și suportul Coaliției Naționale „Viață fără violență în familie”.

Drumul „La Strada” continuă, iar strategia de dezvoltare pentru următorii ani presupune pilotarea și dezvoltarea unor servicii noi. Vom încerca să diversificăm serviciile de consiliere pentru femeile care se confruntă cu violența în familie și violența sexuală. Vom investi mult în consolidarea capacităților comunității școlare de a preveni și interveni în cazuri de abuz online asupra copiilor, dar și în instruiri specializate pentru profesioniștii care investighează și judecă spețele de abuz și exploatare sexuală a copiilor în mediul online. Vom încerca să dezvoltăm un serviciu nou de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor. În același timp, vom continua să oferim suport Guvernului în elaborarea cadrului normativ de identificare, referire și asistență a victimelor, precum și în implementarea acordurilor bilaterale de angajare la muncă peste hotare a cetățenilor Republicii Moldova – în condiții legale și sigure, spune Directoarea Executivă, Elena BOTEZATU.

 

 

Telefoane de încredere