Articole

Înapoi
Declarații

Campania “O istorie, doua scenarii” - indemnand guvernele statelor din Europa sa respecte drepturile persoanelor traficate

De Ziua Internationala a Drepturilor Omului, unite impotriva traficului de fiinte umane in Europa, ONG-urile din cadrul Platformei „La Strada International” (Platforma LSI) lanseaza Campania „O istorie, doua scenarii”. Constituita din 19 ONG-uri europene, Platforma LSI are scopul de a demonstra ca orice istorie, fie si una trista, poate avea diferite evolutii. Totul depinde de masura in care sunt respectate drepturile victimelor traficului de fiinte umane. ONG-urile din cadrul Platformei LSI au fost determinate sa promoveze aceasta campanie de faptul ca, desi legislatia in vigoare prevede respectarea drepturilor persoanelor traficate, la nivel european continua sa fie inregistrate mai multe incalcari a drepturilor acestora.

Realizari in prevenirea si combaterea traficului de persoane in Europa: actiuni intreprinse

Persoanele care ajung victime ale traficului de fiinte umane sunt private de drepturi fundamentale, precum dreptul la viata, libertate si securitate, dreptul de a fi liber de sclavie, servitute si munca fortata. Ca raspuns la aceasta, in ultimii ani in Europa s-au intreprins pasi importanti. Cele mai multe tari au semnat si ratificat acte legislative internationale, inclusiv Conventia Consiliului Europei privind lupta impotriva traficului de fiinte umane (CETS nr. 197). In 2011 tarile UE au adoptat Directiva privind prevenirea si combaterea traficului de persoane si protejarea victimelor acestuia (Directiva 2011/36 a UE). Acest cadru juridic ofera persoanelor traficate anumite drepturi, cum ar fi asistenta juridica, dreptul la sedere temporara si compensatii financiare, precum si dreptul de a nu fi pedepsite pentru infractiunile comise ca urmare a faptului ca au fost traficate.

Drepturile persoanelor traficate mai sunt incalcate

In pofida prevederilor legale in vigoare, membrii Platformei LSI atesta in repetate randuri incalcari ale drepturilor persoanelor traficate, dupa ce acestea au fost identificate, limitandu-se accesul la drepturile acordate.

Recapatandu-si controlul asupra vietii lor

Persoanele traficate sunt adesea traumatizate si dupa experienta traita. Ele sunt intimidate de traficanti, infricosate, impuse sa plateasca datorii, continuand sa-si traiasca viata in umilinta si rusine. In cazul in care nu sunt protejate suficient, ele sunt supuse de asemenea riscului de a fi re-traficate. „Acordarea de drepturi este o conditie iminenta pentru reabilitarea victimelor, sustine Suzanne Hoff, coordonator international la „La Strada International”. In pofida a ceea ce au suferit, vedem ca sunt persoane are izbutesc a-si prelua din nou controlul asupra vietii lor”. Mai mult ca atat, ei ajung a se simti in siguranta si sunt dispuse sa vorbeasca. “Ca urmare, ele ofera marturii, ajutand autoritatile sa combata infractiunile trafic de fiinte umane”, mai spune doamna Suzanne Hoff.

Istoria Anei

Campania “O istorie, doua scenarii”, descrie experienta Anei, care era exploatata de angajatorul sau.

 

Intr-o zi politia a efectuat o incursiune in locul unde ea era tinuta si, ulterior, a identificat ca ea este o victima a traficului de fiinte umane. In baza unor exemple reale din viata, istoria Anei ilustreaza efectul negativ al „bulgarelui de zapada”, ce poate surveni in cazul in care drepturile nu sunt respectate, odata ce persoana este eliberata. „Prin relatarea istoriei traite de Ana, speram sa sensibilizam guvernele si autoritatile publice relevante, pentru a continua consolidarea sistemul de protectie a drepturilor persoanelor traficate. Dat fiind faptul ca in activitatea noastra avem de a face cu cazuri concrete din viata, putem elucida mai multe aspecte ale problemelor existente din perspectiva victimelor traficului”, spune Suzanne Hoff. De asemenea, dorim sa subliniem faptul ca persoanele traficate nu sunt victime neajutorate. Fiind ajutate si beneficiind de instrumentele necesare, ele pot fi reabilitate si isi pot reconstrui propriile vieti”.

Reducerea decalajului dintre de jure si de facto

Organizatiile membre ale Platformei LSI atentioneaza cu mare ingrijorare ca, in cazul persoanelor traficate, exista un decalaj mare intre drepturile acordate de jure si cele oferite de facto. Desi guvernele depun eforturi pentru a monitoriza efectele propriilor politici, membrii Platformei LSI considera drept o necesitate consolidarea eforturilor in acest sens. Guvernele statelor care au ratificat conventiile internationale sunt chemate sa implementeze pe deplin prevederile acestora. Situatiile din diferite tari nu sunt niciodata la fel. In aceasta campanie membrii Platformei LSI vor continua sa impartaseasca preocuparile lor cu partenerii guvernamentali, tintind sa sporeasca in asa fel eforturile si sa amplifice impactul pozitiv al rezultatelor obtinute.

O istorie, doua scenarii

Nota pentru mass media

Despre Platforma LSI, uniti impotriva traficului de fiinte umane in Europa

Platforma LSI exista si functioneaza incepand cu anul 2005. Scopul acesteia este de a consolida cooperarea dintre organizatiile societatii civile in Europa (atat in cadrul statelor UE, cat si a celor nemembre UE), care combina activitatea practica pentru persoanele traficate si grupuri afectate cu activitati de advocacy politic in domeniul drepturilor omului in scopul eradicarii traficului de fiinte umane ori au de asemenea scopul de a incuraja in randul societatii civile dezbaterile anti-trafic si schimbul de bune practici si lectii invatate. Reuniunile Platformei LSI au loc o data pe an.

Platforma LSI include urmatoarele ONG-uri: Gender Perspectives (Belarus), Animus Association (Bulgaria), La Strada-Cehia, Open Gate (Macedonia), La Strada-Moldova, CoMensha (Olanda), La Strada-Polonia, La Strada-Ucraina, Association of Young Azerbaijani Friends of Europe, Anti-Slavery International (Marea Britanie), ASTRA – Anti-Trafficking Action (Serbia), Hope Now (Danemarca), KOK (Germania), Lefo (Austria), Living for Tomorrow (Estonia), Novi Put (Bosnia si Hertegovina), Pag-Asa (Belgia), PICUM (Belgia), Proyecto Esperanza (Spania).

Pentru detalii contactati: pressofficer@lastrada.md

Telefoane de încredere