Articole

Înapoi
Activitate

Asistenții judiciari și consultanții procurorului sunt instruiți asupra aspectelor de abuz și exploatare a copiilor în mediul digital

Peste 30 de asistenți judiciari și consultanți ai procurorului din diferite regiuni ale țării sunt instruiți, în perioada 2-3 octombrie curent, despre metodicile și tacticile de investigare și cele de examinare a cauzelor privind infracțiunile cu caracter sexual comise prin intermediul tehnologiilor informaționale.

Atelierul este organizat de Centrul Internațional „La Strada” în colaborare cu Institutul Național al Justiției și cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău în cadrul proiectului „Consolidarea capacității Republicii Moldova în combaterea abuzului și exploatării sexuale online a copiilor”. Atelierul de instruire face parte dintr-un program vast de consolidare a capacităților organelor de drept și justiție în domeniul de investigare, urmărire penală și judecare a cauzelor privind infracțiunile cu caracter sexual comise asupra copiilor prin intermediul tehnologiilor informaționale și are drept scop dezvoltarea competențelor participanților pentru o mai bună investigare și examinare a cauzelor de abuz și exploatare sexuală online a copiilor.

Directoarea Program Copii a Centrul Internațional „La Strada”, Veronica Maevschi a menționat în deschiderea evenimentului că abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor este un fenomen puțin cunoscut de specialiștii din țara noastră și un domeniu relativ nou, ceea ce determină mari provocări în investigarea, urmărirea penală și examinarea cauzelor în instanța de judecată. „Cele mai mari dificultăți sunt determinate de necesitatea de a asigura interesul superior al copilului, în contextul în care faptele infracționale sunt comise în mediul virtual, iar materialele de abuz sexual pot fi descărcate, vizualizate și distribuite de mai mulți abuzatori concomitent”, a spus Veronica Maevschi.

Potrivit ei, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere dramatică a cazurilor de raportare de abuz sexual asupra copiilor în mediul online. Astfel, în aprilie 2023 Centrul Internațional „La Strada” a lansat primul serviciu de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor în mediul online, care doar în primele patru luni de activitate a primit peste 1700 de raportări care conțineau peste 3400 de materiale de abuz sexual asupra copilului.

Șeful Secției instruire continuă a Institutului Național al Justiției, Ion Bocan a mulțumim Centrului Internațional „La Strada” pentru accept și deschidere în organizarea unui curs de instruire pentru asistenții judiciari și consultanții procurorului, care asistă la audierea copiilor în ședințe speciale. De asemenea, Ion Bocan s-a arătat convins că aceștia vor prelua cele mai bune practici în activitatea de zi cu zi.

Timp de două zile, participanții se vor familiariza cu fenomenul infracțional de abuz și exploatare sexuală a copiilor online, se vor iniția în normele de drept internaționale și naționale privind exploatarea și abuzul sexual asupra copiilor, facilitat de tehnologiile informaționale. De asemenea, vor cunoaște particularitățile urmăririi penale și judecării cauzelor penale privind aceste infracțiuni, precum și vor analiza profilului agresorului sexual în Moldova și modului de operare în mediul online.

Amintim că, în perioada anilor 2019-2020, Centrul Internațional „La Strada” a coordonat elaborarea Compendiului privind normele juridice internaționale și naționale în domeniul combaterii abuzului și exploatării sexuale a copiilor cu utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicare. Ulterior, în septembrie curent a lansat cercetarea „Abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor. Analiza practicilor judiciare din Republica Moldova”, care și-a propus să analizeze limitările și provocările în practica curentă de investigare, urmărire penală și examinare judiciară a cauzelor de abuz și exploatare sexuală online și să formuleze unele recomandări de soluționare a acestor deficiențe.

Telefoane de încredere