Articole

Înapoi
Informativ

Am devenit Comitet Național SID - Safer Internet Day!

Suntem nespus de bucuroși să anunțăm despre faptul că Centrul Internațional „La Strada” a devenit reprezentant național oficial al inițiativei SIDfiind acceptat în calitate de Comitet SID în Republica Moldova. Despre acest lucru am fost anunțați, de curând, de către echipa de coordonare a SID.

„Ziua Siguranței Online” (traducere din engleză - Safer Internet Day/SID) reprezintă o campanie anuală de sensibilizare despre siguranța online, care are ca scop implicarea mai multor actori-cheie din sectorul public și privat pentru a promova utilizarea în siguranță și responsabilă a tehnologiilor online și mobile.

De-a lungul anilor, mai mult de 140 de state din întreaga lume au ajuns să marcheze această zi, atât prin intermediul Comitetelor Naționale SID create în statele care nu sunt membre ale UE, cât și cu implicarea suporterilor din sectorul privat și din organizații non-guvernamentale. Centrele Naționale pentru un Internet mai Sigur (Safer Internet Centres) funcționează în 30 de state ale UE.

De când există, echipa SigurOnline organizează cu regularitate inițiative menite să promoveze siguranța copiilor și adolescenților pe Internet.  Am urmărit cu atenție inițiativa SID și campaniile acesteia din fiecare an, la începutul lunii februarie. De 3 ani deja, preluăm mesajele lor, le adaptăm, când este necesar, realităților sociale și nevoilor copiilor și adolescenților din Moldova și desfășurăm campanii de nivel național în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Online.

„Statutul de Comitet SID, care ne-a fost încredințat de curând, ne onorează și ne motivează să fim mai buni în ceea ce facem. Pe lângă faptul că vom continua să desfășurăm activități de sensibilizare și educare a unor comportamente sigure în mediul online, pentru ca fiecare copil să se bucure de o experiență pozitivă online și să poată face față riscurilor care pot surveni, de azi, suntem împuterniciți oficial să promovăm mesajele inițiativei internaționale SID în Republica Moldova. Evident, nu vom reuși s-o facem singuri. În calitate de Comitet Național SID, urmează să implicăm toate părțile interesate în domeniul siguranței online, de la autorități de nivel național, ONG-uri, companii din sectorul TIC până la instituții de învățământ, părinți și copii”, a spus Elena Botezatu, Directoarea Programului Copii, „La Strada”.

„Safer Internet Day” a devenit un eveniment de reper în calendarul activităților dedicate siguranței online la nivel mondial. Lansată în cadrul proiectului EU Safeborders în 2004, în prezent, campania SID este parte a Strategiei Better Internet for Kids, adoptată de Comisia Europeană.

Pagina oficială a Republicii Moldova, ca parte a comunității internaționale SID, poate fi accesată aici. Pentru oricine este interesat de implicare în promovarea mesajului campaniei SID și siguranței online, rugăm să ne scrie la office@lastrada.md.

 

Telefoane de încredere