Program național de instruire a pedagogilor în domeniul siguranței elevilor în mediul online
Odată aprobate reperele metodologice pentru pedagogii implicați în promovarea siguranței elevilor în mediul online, la scurt timp, am lansat și sesiunile de formare a cadrelor didactice.
Ciclul instruirilor a început pe 22 octombrie, printr-un webinar informativ destinat cadrelor cu funcții de conducere din învățământul primar și gimnazial, la care au participat un număr impunător de pedagogi din Moldova. După cum a menționat Secretarul de Stat din cadrul MECC, Natalia Grîu, activitatea a marcat lansarea unui program național de formare și informare a cadrelor didactice în domeniul siguranței și securității elevilor în mediul online. Aproape 500 de directori și directori-adjuncți din învățământul general au decis să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile de prevenire a riscurilor online cărora se supun elevii în procesul educațional. Participanții au aflat de la specialiștii La Strada Moldova cum să abordeze prevenirea riscurilor online în procesul educațional. De asemenea, au fost discutate practici concrete de intervenție a școlii în cazurile de abuz online asupra copiilor. Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au ținut să remarce faptul că atât pedagogii, cât și implementatorii și partenerii proiectului au dat dovadă de o mobilizare fără precedent, în condiții dificile și termene foarte restrânse.
La prima etapă a webinarelor, au avut loc instruiri pentru directorii și directorii-adjuncți pentru educație din zona de Nord a țării. În continuare, webinarele se vor desfășura conform următorului grafic:
* 5-6 noiembrie 2020 (Zona Centru);
* 9-10 noiembrie 2020 (Zona Sud);
* 12-13 noiembrie 2020 (pentru vorbitorii de limba rusă, din toate regiunile).
Pentru pedagogii interesați de instruiri în cadrul acestui proiect, înregistrarea se face completând acest formular.
Programul va continua cu ateliere tematice de instruire a cadrelor didactice privind educația despre siguranța online prin procesul educațional, precum și ateliere de instruire pentru psihologii școlari și cei din cadrul Serviciilor de Asistență Psihologică.
Activitățile de instruire a cadrelor didactice în domeniul siguranței online sunt organizate de CI La Strada Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul acordului de finanțare cu proiectul Consiliului Europei „Combaterea violenței împotriva copiilor în Republica Moldova”.