„La Strada International”, despre importanța ascultării și învățării de la supraviețuitori și supraviețuitoare ale traficului
La Strada International, platforma europeană a ONG-urilor active în domeniul contracarării traficului de ființe umane (TFU), amintește că persoanele traficate joacă un rol critic în dezvoltarea unor politici și măsuri eficiente de prevenire și combatere a acestui fenomen.
Ascultarea și înțelegerea experiențelor persoanelor traficate și încorporarea părerilor acestora în inițiativele anti-trafic a fost întotdeauna o practică de bază în rândul multor ONG-uri din domeniul anti-trafic, inclusiv pentru membrii platformei La Strada International.
Cu toate acestea, contribuțiile persoanelor traficate nu sunt întotdeauna integrate într-o manieră semnificativă și non-stigmatizantă, motiv pentru care victimele nu reușesc adesea să își promoveze drepturile. Dimpotrivă, aceste inițiative par a fi folosite uneori pentru a diminua sau a suprima opiniile critice susținute de ONG-urile anti-trafic. Reflectând asupra importanței abordărilor centrate pe victime și pe drepturile omului, platforma La Strada International vine cu șapte recomandări, care scot în evidență rolul important al persoanelor care au fost supuse traficului, în inițiativele de prevenire a acestui fenomen.
Printre aceste recomandări: acuratețea în exprimare și evitarea limbajului stigmatizant; valorificarea corectă a experienței victimelor traficului; implicarea, într-o manieră respectuoasă, în activități de contracarare a TFU, susținerea dreptului de a-și exprima opiniile persoanele; atenție sporită față de siguranța persoanelor traficate etc.
Declarația integrală a La Strada International poate fi accesată aici: https://cutt.ly/LQsRODH
În prezent, platforma La Strada International cuprinde 26 de organizații-membre, printre care și CI La Strada” (Moldova), și 4 membri asociați din 23 de țări europene.