0%

Managerii instituțiilor preuniversitare din țară sunt instruiți, timp de două zile, despre Standardele pentru Protecția și Siguranța Copiilor în Mediul Online

Managerii instituțiilor preuniversitare din țară sunt instruiți, timp de două zile, despre Standardele pentru Protecția și Siguranța Copiilor în Mediul Online

30 de manageri ai instituțiilor preuniversitare din țară participă, în perioada 16-17 august curent, la Atelierul de instruire ,,Standardele pentru Protecția și Siguranța Copiilor în Mediul Online – Cum asigurăm implementarea eficientă a acestora?”, organizat de Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu suportul UNICEF Moldova.

Veronica Maevschi, directoarea Programului Copii a CI „La Strada” a menționat în deschiderea evenimentului că această activitate face parte dintr-un proiect ambițios, implementat de CI „La Strada” cu suportul financiar al UNICEF Moldova în vederea asigurării protecției și siguranței a băieților și fetelor împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen.

”O școală sigură a fost un vis al nostru, care a prins viață acum câțiva ani în urmă și spre realizarea căruia am mers pas cu pas alături de partenerii noștri. Școala sigură online presupune crearea unui mediu online sigur pentru copii, în care cadrele didactice și manageriale asigură competent siguranța online a copiilor, părinții sunt informați despre riscurile mediului digital și cum ar putea să ghideze copiii, iar copii cunosc și pot apela în cazul unor situații neplăcute atât la părinți, cât ș profesori. Doresc activități interesante și utile pe parcursul celor două zile de instruire”, a spus Veronica Maevschi.

Angela Prisăcaru, consultant principal al Ministerului Educației și Cercetării a salutat parteneriatul cu CI „La Strada” și suportul UNICEF Moldova pe care le-a calificat ca fiind profesioniste și valoroase pentru autorități în prevenirea și consolidarea siguranței online a instituțiilor școlare. ”În urma acestui atelier ne dorim ca cadrele manageriale să poată integra Standardele pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online, aprobate de minister, în planurile interne ale instituțiilor”, a subliniat Angela Prisăcaru.

Tatiana Danilescu, ofițeră în Protecția Copilului UNICEF Moldova a reiterat susținerea instituției pe care o reprezintă a inițiativelor de protecție a mediului online sigur pentru copii, pe termen lung. A mulțumit partenerilor pentru deschidere, iar managerilor de instituții pentru interes și participare.

Atelierul de instruire a cadrelor manageriale este organizat în conformitate cu Planul de acțiuni privind implementarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online, aprobat prin ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 985 din 07.10.2022, în vederea asigurării protecției și siguranței a copiilor/elevilor în mediul online.

În cadrul evenimentului cadrele manageriale și persoanele responsabile din instituțiile de învățământ sunt implicate într-un proces participativ de discuții și planificare a acțiunilor ce trebuie întreprinse la nivelul instituției de învățământ privind siguranța online a copiilor/elevilor. La finele atelierului, participanții vor avea un proiect al planului de acțiuni pentru implementarea Setului de Standarde, elaborat cu ghidarea formatorilor.

Pentru a asigura o bună implementare a Standardelor pe parcursul anului școlar 2023-2024, au fost selectate opt instituții de învățământ care vor beneficia de suport din partea Centrului Internațional „La Strada Moldova”, în cadrul proiectului „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, finanțat de UNICEF.

În luna iulie curent, Centrul Internațional La Strada cu suportul UNICEF Moldova a lansat proiectul „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, menit sa consolideze răspunsul sistemic la violența sexuală împotriva băieților și fetelor în mediul online, inclusiv violența în bază de gen.