0%

Cum prevenim riscurile și protejăm copiii de un abuz sexual online - webinare pentru părinți

Când e momentul potrivit pentru o discuție cu copilul meu despre pericolele din mediul virtual? Nu e prea devreme să-i vorbesc despre asta la 7 ani? Nu e prea târziu la 16 ani? Astfel de întrebări primesc specialistele La Strada din partea părinților preocupați de comportamentele copiilor lor pe Internet.

Nu poate fi prea devreme pentru o discuțiile cu copilul despre siguranța lui. Și faptul că, astăzi, copilul încă nu are un cont pe o rețea socială nu înseamnă că nu poate fi abordat de persoane necunoscute pe o platformă de joc, de exemplu. Din acest motiv, specialiștii în siguranța online recomandă ca prima discuție despre regulile de comunicare și socializare în mediul virtual să aibă loc înainte de a-i oferi copilului acces la tabletă, telefon sau laptop.

Cu cât cresc copiii, cu atât posibilitățile de interacțiune pe rețelele de socializare, tehnologiile pe care le folosesc devin mai complexe și, odată cu ele, și riscurile unui abuz. Iar o discuție cu un adolescent despre interacțiunile sale sociale, interese și prieteni pot deveni o adevărată provocare pentru părinte. Cu gândul la părinții de adolescenți, am pregătit pentru luna februarie 4 webinare, la care vom învăța cum construim un dialog prietenos și plăcut cu adolescentul sau adolescenta, ca să prevenim riscurile și să-i protejăm de un abuz sexual în mediul online.

În timpul webinarelor, vor fi prezentate resurse de informații utile pentru părinți, elaborate de Consiliul Europei. Specialiștii La Strada vor veni cu recomandări pentru prevenirea abuzurilor din mediul online și vor propune părinților metode de intervenție corectă, la primele semnale îngrijorătoare în comportamentul copilului. Webinarele vor fi trasmise pe canalul de Youtube SigurOnline md, în zilele de 11, 18, 22 și 25 februarie cu începere de la ora 19:00. Părinții adolescenților vor putea adresa întrebările și vor primi răspunsuri de la specialiștii în domeniul siguranței online în regim live. Participarea la webinare este gratuită. 

În acest an, campania „Ziua Siguranței Online”/ Safer Internet Day este implementată de CI La Strada Moldova cu suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, în cadrul proiectului Consiliului Europei „Combaterea violenței împotriva copiilor în Republica Moldova”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

În calitate de Comitet Național SID, La Strada Moldova implementează campania inițiativei internaționale SID în Republica Moldova, cu genericul „Împreună pentru un internet mai bun”. Timp de 17 ani, scopul acestei campanii rămâne același: să mobilizeze cetățenii, societatea civilă, companiile, autoritățile și publicul larg să asigure un internet mai bun pentru tinerii utilizatori de Internet. Astăzi, această inițiativă este marcată în peste 140 de țări din întreaga lume. Pe rețelele de socializare, mesajele susținătorilor acestei campanii pot fi regăsite sub umbrela hashtagurilor #SaferInternetDay, #SID2021, #SigurOnline.