Cum abordăm siguranța copiilor online la ședințele cu părinții - webinare pentru cadrele didactice
Școala rămâne un partener de încredere al părinților, ghidându-i și ajutându-i să observe, să recunoască și să reacționeze constructiv la situații neplăcute prin care ar putea trece copilul în mediu online.
La webinarele de ieri, pe care le-am organizat pentru cadrele didactice din ciclul primar, colegele noastre de la Programul Copii au venit cu instrumente și sfaturi utile, care pot fi folosite de pedagogi în timpul ședințelor de clasă cu părinții la subiectul siguranței copiilor în mediul virtual. Căci, după cum a menționat și William Massolin, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, astăzi, când toată lumea este capabilă să folosească tehnologia în mod responsabil, respectuos, critic și creativ, este importă colaborarea dintre părinți, cadre didactice, specialiști și partenerii de dezvoltare, pentru asigurarea unui spațiu virtual sigur pentru copii.
Este important pentru părinți să fie conștienți de toate riscurile din mediul online și să posede cunoștințe și capacități corespunzătoare pentru a preveni și a interveni în cazurile de abuz sau exploatare sexuală a copiilor pe Internet. În același timp, părinții sunt încurajați să-și monitorizeze propriile comportamente în timp ce împărtășesc imagini sau folosesc tehnologii digitale, a mai spus Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.
Natalia GRÎU, Secretar de stat în domeniul educație, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a spus în cadrul cuvântului de salut din deschiderea webinarului:
Ziua Siguranței Online este ziua în care ar trebui să ne gândim, o dată în plus, cât de importantă este formare și informarea tinerilor și oferirea platformelor de suport în situațiile triste în care ei devin victime ale hărțuirii online, șantajului online, furturilor de date personale și alte experiențe neplăcute cu care se pot ciocni și pentru care, nu întotdeauna, au putut să-i pregătească nici familia și nici școala.
Amintim că activitățile de informare a părinților și de instruire a cadrelor didactice în domeniul siguranței online sunt organizate de CI La Strada Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul acordului de finanțare cu proiectul Consiliului Europei „Combaterea violenței împotriva copiilor în Republica Moldova”.
Următorul webinar pentru cadrele didactice va avea loc pe data de 16 februarie, cu începere de la ora 16:00.