Oriunde ai fi, ai grijă de tine și nu permite nimănui să creadă că nu are cine să te ajute
Femeile și fetele în situații de criză sunt expuse unor riscuri sporite de abuz și exploatare.
În contextul Zilei Europene pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, Centrul Internațional „La Strada” lansează campania de sensibilizare a publicului larg despre riscurile traficului de ființe umane la care pot fi expuse persoanele strămutate forțat în contextul războiului din Ucraina.
În cadrul statelor afectate de conflicte armate, femeile și copii sunt expuși unor riscuri sporite de trafic din cauza lipsei de oportunități pentru a câștiga unele venituri, acces limitat la servicii esențiale precum ar fi serviciile de sănătate sau educație, ori vulnerabilitatea sporită ce îi poate determina să accepte unele propuneri riscante pentru a avea acces la bunuri de primă necesitate și acomodare.
Conform Planului Comun de Combatere a Traficului de Persoane al UE, lansat la 6 mai 2022, în mai multe state ale Uniunii Europene au fost inițiate investigații în potențiale cazuri de trafic, iar riscul traficului de ființe umane rămâne unul iminent și sporit.
Cele mai vulnerabile grupuri expuse traficului de ființe umane sunt copii neînsoțiți sau separați, copiii care călătoresc însoțiți de persoane necunoscute, persoanele care nu pot accesa protecție temporară, persoanele nedocumentate și slab informate, persoanele din comunități etnice ori cu alte vulnerabilități specifice. Unul dintre factorii de risc e dorința persoanelor strămutate forțat de a părăsi cât mai repede posibil zona de conflict și de a-și găsi acomodare și un loc de muncă în țara în care se refugiază.
Specialiștii La Strada atenționează că e important să ne ajustăm răspunsul la nivel național pentru a putea asigura protecție corespunzătoare persoanelor strămutate, în fața oricărei forme de exploatare.
Fluxurile migratorii mixte reprezintă o nouă provocare pentru comunitatea națională anti-trafic, care de mai bine de nouă luni, își canalizează toate eforturile pentru a putea observa și identifica semnele unor posibile cazuri de exploatare pe teritoriul RM, în timpul tranzitării persoanelor strămutate forțat ori în comunitățile ce le oferă acomodare.
Lars Johan LONNBACK, Șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrațiune în Republica Moldova:
„Există un consens larg că situațiile de criză exacerbă riscul traficului de persoane și pot da naștere unor noi tendințe în trafic, deoarece oportuniștii caută să exploateze vulnerabilitățile persoanelor afectate de instabilitate și strămutare. Traficul de ființe umane era deja un fenomen de îngrijorare în Ucraina și țările din vecinătatea sa, inclusiv Moldova, înainte de invadarea țării de către Federația Rusă la 24 februarie 2022. Majoritatea celor care fug din Ucraina de la începutul crizei sunt femei și copii. Pe lângă traficul de ființe umane, preocupările cheie ce țin de protecție includ separarea familiei, expunerea la violență, exploatare și abuz și supunerea la traume, violență bazată pe gen și exploatare sexuală. Prin campanii de informare, precum este această campanie importantă pe care o lansăm astăzi împreună cu cel mai de durată partener al nostru, Centrul Internațional „La Strada”, OIM încearcă să asigure accesul celor vulnerabili la informațiile de care au nevoie pentru a migra în siguranță și pentru a avea acces la asistență atunci când este necesar.”
Elena BOTEZATU, Directoare Executivă „La Strada” menționează, în context:
„Ziua Europeană pentru Combaterea Traficului de Persoane este marcată anual la 18 octombrie.
Mesajul campaniei de anul acesta e adresat tuturor femeilor și fetelor care au fugit din calea războiului, care se confruntă cu unele situații neplăcute sau de constrângere în Moldova.
„Ai grijă de tine și nu permite nimănui să creadă că nu are cine să te ajute!” – e despre disponibilitatea specialiștilor să ofere suport oricărei persoane supuse exploatării, prin suport informațional, consiliere și asigurarea accesului la servicii în caz de nevoie. De la începutul războiului, ne-am extins mandatul de activitate al Liniei Fierbinți pentru Migrație Sigură și Antitrafic, 0800 77777, pentru a oferi asistență și refugiaților și vrem ca fiecare femeie aflată în dificultate, să cunoască unde poate apela, fiindu-i garantat anonimatul și confidențialitatea.
Am ales să transmitem acest mesaj cu voce de bărbat, a celui care a rămas să lupte pentru a-și apăra țara, întrucât acest război e întâi de toate despre oameni și despre destine ruinate. Ca orice situație de criză, fuga din calea războiului generează anxietate, disperare și frică, iar pe fonul acestora, e important să știm cum să le facem față și care sunt serviciile care pot ajuta.”
Statistica Liniei Fierbinte pentru Migrație Sigură și Antitrafic 0800 77777 arată că de la începutul războiului, au fost înregistrate 27 apeluri cu privire la prezumate cazuri de trafic în scop de exploatare prin muncă și exploatare sexuală. În 17 dintre cazuri au fost semnalate semne de vulnerabilitate sporită în scop de exploatare. Specialiștii La Strada au înregistrat 6 cazuri privind posibile situații de exploatare a femeilor și copiilor strămutați forțat în contextul războiului din Ucraina.
Această Campanie este lansată în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, în cadrul proiectului „Consolidarea eforturilor naționale de prevenire a traficului de persoane și reabilitare a victimelor traficului în Republica Moldova”, cu suportul financiar al Biroului pentru Combaterea Traficului de Persoane (J/TiP) al Departamentului de Stat al SUA .