0%

Declarația comună a ONG-urilor europene privind revizuirea Directivei 2011/36/UE privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia

Declarația comună a ONG-urilor europene privind revizuirea Directivei 2011/36/UE privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia

Anual, în perioada când marcăm Ziua Mondială împotriva traficului de persoane, organizațiile societății civile amintesc întregii comunități despre riscurile acestui fenomen şi necesitatea acțiunilor de informare şi sensibilizare, identificarea timpurie și asigurarea protecției corespunzătoare a victimelor.

În context, amintim că  La Strada International (LSI) care este o platforma (reţea) europeană de ONG-ri împotriva traficului de ființe umane, în comun cu alte organizații neguvernamentale europene au emis o Declarație privind adoptarea recentă de către Parlamentul UE a modificărilor la Directiva UE antitrafic.

Opinia ONG-rilor europene active în domeniu antitrafic este foarte utilă pentru implementarea Programului pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane pentru anii 2024-2028 şi a Planului de acţiuni privind implementarea acestuia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.715/2023, in special, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei 2011/36/UE până la sfârșitul anului 2025 (p.1.2.3. al Planului de acţiuni).

În textul Declarației comune a ONG-rilor europene active în domeniu antitrafic se menționează:

„La 23 aprilie curent, în timpul ultimei sale ședințe plenare din acest mandat, Parlamentul UE a adoptat textul final al modificărilor la Directiva UE antitrafic. Noi, organizațiile neguvernamentale pentru drepturile omului subsemnate, salutăm unele progrese înregistrate în Directiva revizuită. Este pozitiv că sancțiunile pentru persoanele juridice vinovate au fost înăsprite; că clauza de non-pedeapsă se aplică acum tuturor activităților ilegale pe care victimele au fost obligate să le comită ca o consecință directă a faptului că sunt supuse traficului și că dreptul la protecție internațională este puternic recunoscut în text.

În general, totuși, textul legislativ final demonstrează o lipsă de angajament a instituțiilor europene de a promova drepturile persoanelor traficate.

Am pledat pentru măsuri obligatorii pentru statele membre ale UE pentru a asigura accesul real la drepturi și justiție pentru victimele traficului, atât pe hârtie, cât și în practică, inclusiv accesul acestora la raportarea în siguranţă a cazurilor de trafic, nepedepsire, acces la compensații din partea statului și acces necondiționat la sprijin și protecție adecvate, precum și acces la obținerea permiselor de şedere pentru victimele, cetățeni străini. Cu toate acestea, majoritatea prevederilor Directivei referitoare la aceste drepturi nu au fost consolidate în mod semnificativ sau efectiv. Mai mult, utilizarea serviciilor persoanelor traficate este acum incriminată, deși nu există dovezi că acest lucru va fi eficient sau va consolida drepturile victimelor. De fapt, este probabil să provoace încălcări ale drepturilor omului.

De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea că articolul 19 nu mai încurajează statele membre ale UE să stabilească raportori naționali. Acest lucru vine în contradicție cu faptul că raportorii independenți s-au dovedit a fi esențiali pentru a examina și a sensibiliza cu privire la încălcările drepturilor victimelor și pentru a oferi statelor recomandări pentru a spori drepturile acestora.

Acum, că Directiva va fi pusă în aplicare în curând, iar statele membre ale UE au doi ani pentru a o transpune, solicităm Comisiei Europene și statelor membre ale UE să își demonstreze în continuare angajamentul și să se asigure că drepturile victimelor sunt prioritare în timpul procesului de transpunere și implementare.

Ar fi nevoie de îndrumări clare din partea Comisiei pentru punerea în aplicare deplină a Directivei de către statele membre ale UE. Accentuăm recomandările noastre pentru perioada de transpunere și ulterior, care sunt bazate pe o abordare puternică a drepturilor omului”.

Semnat de:

European Council on Refugees and Exiles (ECRE)

European Sex Workers’ Rights Alliance (ESWA)

Global Alliance against Traffic in Women (GAATW)

La Strada International – European NGO Platform against Trafficking in Human Beings

Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (PICUM)

Victim Support Europe (VSE)

Textul integral al Declarației comune a ONG-rilor europene active în domeniu antitrafic în vedeți aici: https://bit.ly/3Wtxucf

Textul final al Directivei (UE) 2024/1712 a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iunie 2024 de modificare a Directivei 2011/36/UE privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia (traducerea în limba Română) poate fi accesat aici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=OJ:L_202401712&qid=1722596870575