Workshop de validare a rezultatelor cartografierii serviciilor destinate supraviețuitoarelor violenței în bază de gen
Aproape 90 de experți/experte și profesioniști/profesioniste din 11 țări s-au întrunit astăzi pe o platformă de schimb de bune practici, pentru a discuta despre accesul victimelor violenței în bază de gen din Asia Centrală, Europa de Est, Caucazul de Sud și Mongolia la servicii specializate.
La finele anului trecut, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a efectuat un studiu de cartografiere a serviciilor destinate supraviețuitoarelor violenței în bază de gen din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. Cercetarea a fost desfășurată în cadrul Proiectului WIN (WIN pentru femei și bărbați - consolidarea securității globale prin inovare și crearea de rețele pentru egalitatea de gen).
Mai exact, autorii studiului au identificat serviciile și mecanismele de asistență directă și protecție accesibile pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen, evaluând principalele lacune, nevoile de consolidare a capacităților, dar și abordări promițătoare care ar putea fi preluate cu succes de către statele participante la OSCE.
Colega noastră, Liliana Istrate-Burciu, a fost invitată să vorbească în cadrul panelului dedicat bunelor practici, despre experiența „La Strada” de gestionare a Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008.
Constatările și recomandările studiului vor pune bazele planului activităților ce urmează în cadrul proiectului WIN și nu doar, care ar putea contribui la implementarea completă a Planului de acțiuni din 2004 pentru promovarea egalității de gen și a altor angajamente relevante privind egalitatea de gen, asumate de către statele participante la OSCE în regiunile vizate.