0%

Suport în implementarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online

Suport în implementarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online

Programul de consolidare a capacităților comunității educaționale în implementarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online a continuat cu atelierul de instruire „Educația pentru Siguranța Online în clasele primare”, organizat în perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023, la care au participat peste 30 de învățători ai claselor primare.

În deschiderea evenimentului, managera de formare „La Strada”, Ludmila Bodiu, a menționat că cu începere din anul 2017 autoritățile au promovat un șir de acțiuni pentru siguranța online a copiilor, iar în anul 2021, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Standardele pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor din mediul online. Ca urmare, acestea au fost pilotate în șase instituții de învățământ din țară, care au beneficiat de suport în desfășurarea mai multor activități. ”În acest an, ne-am propus să susținem alte opt instituții de învățământ din raioanele Ungheni, Cahul, Rezina, Florești, Orhei, Criuleni, Șoldănești și municipiul Chișinău în crearea unui spațiu sigur online pentru discipolii lor”, a specificat Ludmila Bodiu.

La rândul său, coordonatoarea programe adolescenți a UNICEF Moldova, Diana Miron, a reiterat sprijinul UNICEF în respectarea drepturilor copiilor și protecția împotriva abuzului, exploatării și violenței în toate mediile, inclusiv online. Totodată, reprezentanta UNICEF a spus că cadrele didactice ale ciclului primar sunt cei care primii sesizează anumite probleme de comportament și trebuie să cunoască cum pot referi aceste cazuri, precum și susține elevii.

Timp de trei zile participanții au studiat interesele și comportamentele copiilor în mediul online la vârsta școlară mică, conținuturile online cu caracter dăunător, imaginea online, cyberbullyngul, precum și s-au familiarizat cu unitățile de conținut în curruculum pentru desfășurarea activităților despre siguranța online, au elaborat planul individual de activități pentru anul școlar etc.

Amintim că Standardele pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online au fost elaborate de către Centrul La Strada, în cooperare cu MEC, în vederea asigurării acelui minim necesar de acțiuni pe care trebuie să le dezvolte instituțiile de învățământ general, pentru a consolida efortul de promovare a siguranței online și creare a unui mediu sigur și protejat pentru copii/elevi, stabilirea criteriilor de informare a cadrelor didactice, părinților și a copiilor/elevilor despre siguranța online, cu regularitate.

În conformitate cu Planul de acțiuni privind implementarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online, aprobat prin ordinul MEC nr. 985 din 07.10.2022, în vederea asigurării protecției și siguranței copiilor/elevilor în mediul online, în perioada august – octombrie 2023, Centrul Internațional „La Strada Moldova” și-a propus realizarea unui program de instruire pentru managerii și cadrele didactice din instituții de învățământ general, cu scop de furnizare a instrumentelor operaționale privind protecția copiilor/elevilor în mediul online și resurselor didactice necesare în organizarea procesului educațional despre siguranța online.

În luna martie 2023 în cadrul programului „INTERSECȚIE – Zona Sigură Online” a fost lansat și desfășurat un concurs prin intermediul căruia au fost selectate opt instituții de învățământ din țară, care vor beneficia de suport în implementarea Standardelor pe parcursul anului școlar 2023-2024. Astfel, cu suportul UNICEF în cadrul proiectului „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, la data de 16-17 august 2023,a avut locprimul atelier deinstruire a cadrelor manageriale cu genericul „Standardele pentru Protecția și Siguranța Copiilor în Mediul Online – Cum asigurăm implementarea eficientă a acestora?”.