0%

Persoane din întreaga lume îmbracă astăzi blugi în semn de solidaritate cu victimele violurilor

Astăzi, 26 aprilie, în mai multe țări din lume este marcat ”Denim day”. În această zi oamenii sunt încurajați să poarte blugi ca și formă vizibilă de susținere a victimelor violuluiui și manifestare împotriva stereotipurilor care promovează cultura violului.

Istoria ”Denim day” își are rădăcinile la Roma, unde în anul 1992 un instructor de șoferie de 45 de ani a fost acuzat că a abuzat sexual o elevă de 18 ani, urcată în mașina acestuia pentru prima oră practică. Fata și-a anunțat părinții, care au susținut-o în decizia ei de a depune plângere la poliție.

Deși acuzatul a fost condamnat în primă instanță, mai târziu, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a rechemat condamnarea, pe motiv că victima purta blugi strânși și că atacatorul nu ar fi putut să o dezbrace fără ajutorul ei. Magistrații menționau în decizia de achitare a violatorului că dacă eleva s-ar fi dezbrăcat singură de blugi, nu mai poate fi vorba de un raport sexual fără consimțământ.

În următoarea zi, femeile din Parlamentul italian au venit în ședința plenară a legislativului îmbrăcate în blugi, în semn de protest față de decizia Curții Supreme de Justiție. În 2017 ”Denim day” va fi sărbătorit la nivel mondial pentru al 18-lea an consecutiv. Astfel, purtarea blugilor în ultima zi de miercuri a lunii aprilie a devenit un simbol al protestului împotriva atitudinilor stereotipizate și superficiale față de agresiunea sexuală și viol.

În 2017 organizatorii ”Denim day” din SUA i-au îndemnat pe cei dispuși să se alăture campaniei îmbrăcând blugi penru o zi, să competeze un formular pe pagina web a evenimetului. Până acum au răspuns apelului peste zece milioane de persoane.

Tot în contextul ”Denim day” la Chișinău va avea loc cea de-a doua ediție a ”MENxx: Cultura violului”, în cadrul căreia speakerii vor aborda tema perpetuării culturii violului din diferite perspective. Potrivit reprezentanților Centrului Internațional ”La Strada”, organizatori ai evenimentului, astfel se vrea prevenirea infracțiunilor sexuale, prin educație și sensibilizarea opiniei publice.