Părinții învață cum să-și protejeze copiii pe Internet
Câteva sute de părinți și tutori ai copiilor școlari au revenit în băncile școlii, la invitația experților Centrului Internațional ”La Strada”. Adulții au participat la seminare informative privind siguranța copiilor online, la care au aflat despre riscurile pentru cei mici pe Internet și soluțiile practice prin care aceste riscuri pot fi evitate.
Ideea de a informa și sensibiliza părinții despre subiectul siguranței copiilor online, spun organizatorii sesiunilor de instruire, s-a conturat după ce în ultimele luni s-a dublat numărul de adresări din partea adulților pe portalul www.siguronline.md.
„Copiii sunt mereu vulnerabili în raport cu persoanele rău intenționate, iar mediul online nu este o excepție. Acum, când Internetul a pătruns în aproape orice sferă a vieții sociale, este natural și necesar să le vorbim copiilor despre pericolele online, la fel cum le spunem că este periculos să traverseze strada la culoarea roșie a semaforului. În ambele cazuri, părinţii trebuie să discute cu copiii, de la vârste fragede, despre pericole și cum pot fi evítate acestea. Pe de o parte, copilul trebuie să știe că și pe Internet există oameni rău intenționați și situații riscante, la fel ca și în mediul offline. Pe de altă parte, un părinte informat va ști și că există tehnologii pentru a filtra online conținuturile accesate de copil, nepotrivite pentru vârsta lui”, susține Angela Palancean, coordonatoarea portalului www.Siguronline.md
La seminarele informative organizate de „La Strada", părințiii află despre modul în care pot aboda cu copiii subiectul siguranței pe Internet, cum pot instala filtre de conținut pentru o navigare online în siguranță, dar și despre cum se poate gestiona accesul copilului la conținuturi dăunătoare sau la unele jocuri și aplicații, pe anumite intervale orare.
„Experiența ne arată că interzicerea accesului la Internet nu este o soluție. Asta le spunem părinților, oferindu-le totodată și alternative. De exemplu, recent, un operator național de telefonie mobilă a conștientizat vulnerabilitatea copiilor pe Internet și le-a venit părinților în întâmpinare cu o soluție practică pentru a proteja copiii online. În acest context, am considerat foarte important să informăm părinții despre noua oportunitate, dar mai ales să le amintim despre rolul important pe care îl au în a-și ghida copiii, astfel ca aceștia să se bucure de Internet în siguranță”, a mai adăugat Angela Palancean.
Discuții tematice inițiate de ”La Strada”, privind siguranța online, au avut loc în școli și anterior, pe parcursul ultimilor doi ani. De această dată, totuși, amploarea inițiativei este una fără precedent, astfel că seminare de instruire vor avea loc în instituții de învățământ din toată republica, în perioada septembrie-noiembrie 2017. În principal, activitatea se adresează adulților cu copii de vârstă sub zece ani.
Inițiativa este implementată de către Centrul Internațional ”La Strada”, în colaborare cu Ministerului Educației din Republica Moldova și Moldcell. Pentru ca un seminar tematic să fie organizat și în școala lor, grupurile interesate de părinți, profesori sau reprezentanți ai centrelor de odihnă pot contacta organizatorii pe www.siguronline.md sau la numărul de telefon 0 22 23 49 06 (extensia 1).