Jumătate dintre apelurile de prevenire la Linia Fierbinte se referă la ofertele de angajare la muncă peste hotare
Pandemia de COVID-19 a accentuat problemele și neajunsurile economice ale cetățenilor Republicii Moldova. Iată de ce, chiar și în timpul restricțiilor de circulație, cu frontierele închise, mulți moldoveni au căutat soluții, deseori ilegale sau semi-legale, de a pleca peste hotare la muncă. Iar odată cu depășirea pandemiei și scoaterea restricțiilor legate de circulația internațională a cetățenilor, moldovenii care obișnuiau să trăiască din contractele (sau convențiile verbale) de muncă sezonieră în țările UE au devenit și mai vulnerabili.
Datele acumulate de consilierele de la Linia Fierbinte pentru Migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 (LFA) arată că, în prima jumătate a anului 2021, a sporit interesul cetățenilor RM de a pleca peste hotare la muncă. Apelurile privind angajarea peste hotare au constituit 55% din totalul apelurilor de prevenire. Iar o mare parte dintre acestea vizau oferte care presupuneau riscuri sporite acceptate conștient de cetățeni (lipsa unui contract de muncă fiind unul din cele mai frecvente).
Luând în calcul realitatea post-pandemică, în contextul săptămânii anti-trafic (18-24 octombrie), echipa La Strada continuă acțiunile de sensibilizare a cetățenilor, reamintind principalele reguli și recomandări privind angajarea la muncă peste hotare în condiții legale și sigure. Zeci de mii de materiale informative sunt distribuite la hotarele țării, cu suportul și implicarea angajaților Poliției de Frontieră.
(credit foto: Poliția de Frontieră a RM)
Specialiștii Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 reamintesc despre faptul că, înainte de a pleca să lucreze peste hotare, orice cetățean ar trebui să facă un scurt „test”, pentru a se convinge că a luat toate măsurile de siguranță.
Iată lista întrebărilor sugerate:
- Ai verificat oferta de lucru?
- Știi exact unde și pentru cine vei lucra?
- Ai un contract de lucru, semnat între tine și angajatorul tău din țara-gazdă?
- Ai viză de muncă pentru țara în care urmează să lucrezi?
- Știi adresa la care vei locui și un număr de telefon la care poți fi găsit(ă)?
- Ai lăsat acasă câteva copii ale actelor tale de identitate?
- Știi numărul de telefon al ambasadei Republicii Moldova în țara-gazdă?
- Cunoști limba țării-gazdă?
- Știi unde trebuie să te înregistrezi ca lucrător migrant în țara-gazdă?
- Știi unde trebuie să ceri ajutor în caz de pericol?
Răspunsul negativ la una sau mai multe întrebări din această listă ar putea fi un semn că persoana riscă să fie înșelată sau exploatată prin muncă. Reamintim că apelurile la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 sunt gratuite, anonime și confidențiale. Consultația online a specialistului anti-trafic poate fi accesată pe platforma informațională migratiesigura.md.
Amintim că acțiunile de informare în scopul prevenirii exploatării prin muncă a cetățenilor RM peste hotarele țării se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a RM, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea accesibilităţii grupului de risc la informaţie despre migraţie sigură şi pericolul traficului de fiinţe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău.