Investigarea și judecarea infracțiunilor privind viața sexuală, abordate de judecători și procurori în cadrul unui seminar
30 de judecători și procurori din diferite regiuni ale țării discută, în perioada 10 – 11 aprilie curent, despre fenomenul violenței sexuale, investigarea și judecarea infracțiunilor privind viața sexuală, precum și asigurarea unui răspuns prompt și eficient la cazurile de violență sexuală.
Evenimentul este organizat de Centrul Internațional „La Strada”, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției și cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.
Directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”, Elena Botezatu, a menționat în deschiderea seminarului că fenomenul violenței sexuale capătă o amploare tot mai mare în ultima perioadă, astfel subiectul discuțiilor fiind foarte actual. Potrivit ei, scopul instruirii este dezvoltarea competențelor profesioniștilor pentru o înțelegere mai clară a fenomenului și o mai bună investigare și examinare a cauzelor de acest fel.
„Pe parcursul celor două zile, formatorii vor aborda subiecte teoretice și practice privind identificarea soluțiilor în calificarea infracțiunilor privind viața sexuală conform noilor prevederi legale, impactul violenței sexuale asupra stării psiho-emoționale a victimei, identificarea erorilor comise la etapa de urmărire penală, precum și practica Curții Europene pentru Drepturile Omului în cazurile de violență sexuală”, a subliniat Elena Botezatu.
La rândul său, reprezentantul Institutului Național al Justiției, Artur Airapetean, a apreciat parteneriatul durabil stabilit cu Centrul Internațional „La Strada” în instruirea procurorilor și judecătorilor pe anumite subiecte de actualitate. Totodată, a menționat importanța problematicii violenței sexuale, în special, în contextul modificărilor legislative recente.
În discuții, participanții și-au împărtășit așteptările în urma instruirii și au spus că își doresc să fie abordate dificultățile care există în aplicarea noilor prevederi legale în investigarea și judecarea cauzelor de violență sexuală. De asemenea, au apreciat modalitatea de instruire, care îmbină atât elemente teoretice, cât și practice.
Timp de două zile, judecătorii și procurorii vor discuta aspectele de calificare a infracțiunilor privind viața sexuală, practicile de aplicare a legii în cadrul urmăririi penale în domeniul acestor infracțiuni. Vor aborda consimțământul pentru activități de natură sexuală, practica judiciară în cauzele penale privind viaţa sexuală, răspunsul multisectorial la cazurile de violență sexuală prin implicarea specialiștilor, dar și rolul expertizei medico-legale ca material probator în infracțiunile privind viața sexuală.
Amintim, că recent, un alt grup de procurori și judecători au fost instruiți privind investigarea și examinarea cauzelor privind infracțiunile cu caracter sexual comise prin intermediul tehnologiilor informaționale.