0%

Consolidarea capacității Republicii Moldova de combatere a abuzului si exploatării sexuale online împotriva copiilor

La Strada Moldova a devenit partener în cadrul unui proiect vast de consolidare a capacităților profesioniștilor încadrați în combaterea abuzurilor și exploatării sexuale online a copiilor (AESOC), implementat la nivel național. Proiectul a demarat în luna aprilie curent și va continua cel putin doi ani.

După ce statul Republica Moldova a ratificat convențiile internaționale și europene care vizează protejarea copiilor împotriva abuzurilor, inclusiv abuzurile și exploatarea sexuală online, Guvernul a aprobat și un plan de acțiuni în acest sens. Cu toate acestea, necesitatea îmbunătățirii eforturilor țării noastre pentru identificarea, investigarea și judecarea cazurilor de AESOC rămâne imperioasă.

Activitățile proiectului vizează consolidarea capacităților profesioniștilor din sistemul organelor de drept și justitie încadrați în combaterea AESOC și presupune înregistrarea unor rezultate specifice, precum:

-          Crearea unui cadru format din cel puțin 25 de formatori (din sistemul de justiție și din mediul academic), capabili să își instruiască și să își ghideze colegii în combaterea cazurilor AESOC din Moldova.

-          Elaborarea unei curricule și pilotarea, pe parcursul unui an academic, a unui program complex de formare continuă pentru reprezentanți din domeniul juridic și al organelor de drept în domeniul combaterii cazurilor de AESOC. La finele acestei etape, proiectul pilot va număra 50 de participanți, beneficiari ai instruirii din cadrul programului-pilot.

-          Elaborarea unui set complex de materiale informative și metodologice necesare pentru instruirea și ghidarea profesioniștilor antrenați în investigaera si judecarea cazurilor de AESOC. Printre acestea, un manual cu informații utile, de la definiții, forme și factorii care favorizează AESOC, până la linii directorii recomandate profesioniștilor specializați în examinarea și judecarea cazurilor de AESOC. Manualul va include și un studiu privind analiza comportamentală și profilul abuzatorilor, cu recomandări ale experților pentru cei implicati în investigarea și judecarea cazurilor din domeniul AESOC.

Activitățile proiectului vor fi gestionate și puse în aplicare de echipa CI La Strada Moldova și vor implica colaborări cu Institutul Național al Justiției, Procuratura Generală, Curtea Supremă de Justiție, experții din domeniul academic și independenți, psihologi, în strânsă cooperare cu ICMEC/ International Center for Missing and Exploited Children/ Centrul Internațional pentru Copiii Dispăruți și Exploatați cu sediul în SUA.

Proiectul este susținut financiar de către Departamentul de Stat al SUA prin Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău. Acesta se regăsește printre  primele eforturi susținute la nivel national, menite să sprijine consolidarea capacităților reprezentanților din sistemele de drept și judecătoresc antrenați în domeniul AESOC.