18 noiembrie – Ziua Europeană pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale
Astăzi, 18 noiembrie, la nivel european este marcată Ziua pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale și Abuzului Sexual. Conform deciziei Consiliului Europei, în 2017, evenimentele organizate în acest context se vor referi mai ales la infracțiunile comise asupra copiilor cu utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicație.
În Republica Moldova, cu aceeași ocazie, Centrul Internațional ”La Strada” a lansat astăzi un pliant informativ tematic, destinat publicului larg. Acesta prezintă într-un limbaj accesibil formele de abuz sexual și exploatare sexuală față de copii, cum sunt facilitate aceste infracțiuni de tehnologiile informaționale și de comunicare, dar oferă și recomandări pentru protecția copiilor pe Internet.
”Fenomenul ajuns în atenția Consiliului Europei este cât se poate de actual și în Republica Moldova, chiar dacă amploarea acestuia se refuză a fi recunoscută oficial. Realitatea este că în prezent este un adevărat vid informațional privind siguranța online a copiilor și riscurile de utilizare neinformată și neprotejată a tehnologiilor informaționale. Programul școlar reflectă foarte îngust și segmentat subiectul utilizării în siguranță a TIC și doar pentru unele categorii de vârstă, iar subiectul riscurilor abuzului sau exploatării sexuale online lipsește cu desăvârșire. Totodată, cadrele didactice nu dispun de material de suport pentru realizarea acestui deziderat”, observă Ana Revenco, președintă ”La Strada”.
În acest context, experții ”La Strada” recomandă autorităților să depună eforturi suplimentare pentru o implementare eficientă a Planului național privind promovarea siguranței online. ”Viteza de dezvoltare a tehnologiilor informaționale impune asigurarea continuă a educării copiilor privind riscurile, tendințele și privind comportamentul sigur în mediul online. Copiii trebuie să primească informații într-un limbaj accesibil vârstei despre modalitatea de utilizare a Internetului în condiții de siguranță și cu respectarea vieții lor private. Datele studiilor arată că foarte mulți copii au comportamente riscante online din cauza necunoașterii cu ce consecințe se pot solda aceste comportamente”, mai consideră Ana Revenco.
În același context, autoritățile ar trebui să elaboreze o lege specială, care să stabilească clar instituțiile competente și obligațiunile acestora în domeniile prevenirii, investigării și protecției copiilor față de orice formă de abuz sexual. Aceasta ar trebuie să înlăture toate inconsistențele şi divergențele existente la moment în actele legislative naționale care împiedică buna protecție a copilului împotriva abuzului şi exploatării sexuale prin utilizarea tehnologiilor informaționale şi de comunicare.
Pe de altă parte, părinții sunt îndemnați să se informeze şi ei referitor la utilizarea în siguranță a Internetului pentru a-şi ajuta copii şi să apeleze la Linia fierbinte - 0 800 77777 atunci când bănuiesc sau știu cu certitudine că un copil a fost abuzat sexual. Într-o discuție cu un consultant, vor fi identificate necesitățile copilului, iar o echipă multidiscipliră de experți (avocaţi şi psihologi) va interveni prompt pentru a se asigura că drepturile copilului nu vor fi încălcate în continuare. Pentru a se informa despre cum își pot proteja copiii pe Internet împotriva abuzului sexual, adulții pot accesa www.siguronline.md. Consultantul siguronline de asemenea poate oferi informare şi consiliere individuală online.